Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић позвао шпанске привреднике да улажу у Србији

© Tanjug / JADRANKA ILICАлександар Вучић са министарком индустрије, трговине и туризма Шпаније, Маријом Рејес Марото Иљером.
Александар Вучић са министарком индустрије, трговине и туризма Шпаније, Маријом Рејес Марото Иљером. - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састао се са министарком индустрије, трговине и туризма Шпаније, Маријом Рејес Марото Иљером, која је предводила делегацију Привредне коморе Шпаније, Удружења привредника Шпаније и представника бројних компанија.
Званичници двеју делегација разговарали су о трговини, инвестицијама и перспективама за унапређење укупне економске сарадње двеју земаља, а председник Вучић је позвао шпанске компаније да још више улажу у Србију.
Саговорници су се сагласили да робну размену, која представља основ економске сарадње Србије и Шпаније, карактерише константан раст и увоза и извоза, при чему је већ у осам месеци ове године она достигла вредност целокупне размене из рекордне 2021. године, у износу од 811 милиона евра.
Председник Вучић је указао на чињеницу да се у овој години, први пут у последњих пет година, у робној размени бележи суфицит на страни Србије, као и да је у последњих пет година пласман српске робе на шпанско тржиште удвостручен и то, у највећој мери, захваљујући повећаном извозу руде бакра и концентрата.
Током састанка констатовано је да постоји обострани интерес за даље унапређење свеукупне економске сарадње.
С тим у вези, председник Вучић је навео домаћу индустрију намештаја и пољопривредно-прехрамбену производњу као области са великим потенцијалом за извоз у Шпанију, при чему би, како је наглашено, Шпанија могла да постане и привредна спона између Србије и земаља Латинске Америке, посебно у области грађевинске индустрије.
Привредници из Шпаније показали су интересовање за отварање погона у Србији у области текстилне и одевне индустрије, као и за наставак инвестирања у обновљиве изворе енергије.
Као перспективне области за даљу сарадњу наведене су и саобраћајна инфраструктура, енергетика, заштита животне средине, пољопривреда и туризам, са фокусом на већој промоцији туристичке понуде Србије на шпанском тржишту.
Председник Вучић је указао на то да постоји интерес за већим учешћем шпанских компанија у инвестиционом активностима у Србији, уз констатацију да се Шпанија са уложених 173 милиона евра, у периоду од 2010. године до данас, налази на 27. месту страних инвеститора.
Вучић је искористио ову прилику да се још једном захвали премијеру Шпаније Педру Санчезу на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и упутио му позив да поново посети нашу земљу, саопштила је прес служба председника Републике.
После састанка, у присуству председника Вучића потписани су Оквирни протокол о финансијској и техничкој сарадњи између Владе Републике Србије и Краљевине Шпаније, као и Меморандум о разумевању између Владе Републике Србије и Краљевине Шпаније за финансирање израде студија и техничке помоћи у Републици Србији.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала