- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

У Шкотској откривени натписи на „мистериозној азбуци“ /фото/

CC0 / / Страница из Књиге Балимота са објашњењем огамског писма.
Страница из Књиге Балимота са објашњењем огамског писма.
 - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
Пратите нас
Археолози су у близини града Дуна у Шкотској открили камен са натписима направљеним пре 1.500 година, који вероватно открива бика, пеликане и древну интригантну азбуку огам. Попречна плоча, пронађена на малом гробљу прошлог месеца, датира између 500. и 700. године нове ере.
Верује се да су споменик направили домороци на крајњем северу Британије у 1. миленијуму – Пикти.
Пикти су насељавали области северне и источне Шкотске током касне антике и раног средњег века. Претпоставља се да су били потомци Каледонија и других племена из гвозденог доба, које помињу римски историчари. Пикти или „осликани људи“ су тако названи око 3. века нове ере као назив који су Римљани користили да описују Британце северно од превлаке Форт-Клајд. У 6. веку многи краљеви Пикта су преобраћену у хришћанство.
Новооткривено резано камење које је иначе уобичајено у северној Шкотској, има три интригантне карактеристике: заобљен врх, фигуралне украсе животиња и натпис написан средњовековном азбуком под називом огам.
Камен је вероватно преживео јер је поново коришћен у много каснијим временима као надгробна плоча, дајући истраживачима нови увид у писмо огам, које се сматра једни од најегзотичнијих алфабетских система писања. Огамски натписи састоје се од једне до пет водоравних или косих цртица које излазе из дебље основне линије, као што гране излазе из стабла, а сматра се да у генерално служили за натписе имена богатих или моћних људи на камену.
Досад је идентификовано око 400 огамских натписа, углавном у Ирској, али ново откриће у Олд Килмадоку је први пример у централној Шкотској са овим мистериозним алфабетом.
„Најважнији део открића је огамски натпис. Када се у потпуности открије, може нам рећи више о језику који су говорили они који су на власти на овим просторима, и потенцијално додати ново, незабележено име у времену са врло мало историјских извора“, рекао је Адриан Малдонадо, научни сарадник у Националном музеју Шкотске који није био укључен у откриће.
Историчарка са Универзитета у Глазгову Кели Килпатрик, која ће се бавити преводом писма, рекла је за „Лајв сајенс“ да попречне плоче „могу да буду обележја гробова и да се користе за преношење хришћанских порука лаичкој публици путем слика.“
Археолог који је водио ископавање Мареј Кук сугерише да је камен био „јавна статуа коју је подигао богати покровитељ да прослави пиктско наслеђе и њихову хришћанску веру. Огам одражава утицај ирских хришћана.”
Ово тумачење поткрепљују три додатна камена која су претходно пронађена на гробљу и имају два различита писма. „Мислим да то значи да су они били писмена и интелигентна верска заједница“, рекао је Кук и додао де је „вероватно постојао и манастир“.
Остаци хришћанског манастира који потиче пре настанка ислама пронађени у Уједињеним Арапским Емиратима - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Скривена историја: Пронађен хришћански манастир старији од ислама на Арабијском полуострву /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала