Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

ЕУ: Београд и Приштина доставиле одговоре на француско-немачки предлог

CC0 / / ЕУ
ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
Пратите нас
Портпаролка ЕУ за спољне послове Набила Масрали саопштила је да су Београд и Приштина доставиле одговоре на француско-немачки предлог за нормализацију односа.
Она је поводом изјаве високог представника за спољну политику ЕУ Жозепа Бореља да очекује реакцију Београда и Приштине о предлогу Немачке и Француске за нормализацију односа за Танјуг прецизирала да ће се наредних дана о томе разговарати са обе стране.
Масрали је рекла и да је „немачко-француски предлог био представљен Београду и Приштини да би направили конкретан и неповратан напредак на путу ка широкој реализацији нормализације односа".
Она је додала да у току, како је зкаала, руске агресије у Украјини, не може бити тензија у Европи као и да се мора савладати перманентна криза и смање тензије између Београда и Приштине.
"У том контексту је Високи представник за спољну политику тражио од обе стране на направе брзи напредак око предлога и дао је мандат специјалном представнику Мирославу Лајчаку да продужи разговоре са странама. Ми позивамо обе стране да искористе ову прилику и да направе историјски корак у нормализацији односа, што је за њих кључно да би напредовали према ЕУ", рекла је Масрали.
Европска комисија, каже Масрали, не може да коментарише садржину тог документа и не може да каже више од тога што су већ јавно рекли председница Комисије и високи представник ЕУ.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је јуче у Берлину да ЕК подржава немачко-француски предлог за решење косовског питања и да ће га интегрисати у дијалог.
Подсетимо, реч је о плану Немачке и Француске (Шолц-Макрон) који, како су пренели медији, подразумева да 2023, после 10 година од потписивања Бриселског споразума, почне нова фаза у дијалогу Београда и Приштине, а затим да након још 10 година, кад ЕУ буде спремна да укључи Западни Балкан, дође до формалног споразума о признању, као предуслова за чланство у ЕУ.
Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчаком боравиће вечерас у Београду где ће се састати председникм Србије Александром Вучићем.
Урсула фон дер Лајен обраћа се новинарима по завршетку Самита Берлинског процеса  - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
СРБИЈА
Фон дер Лајен: Немачко-француски предлог за косовско питање постаје део дијалога Београда и Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала