- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хоће ли се Британци ове зиме грејати у Црној Гори

CC0 / Pixabay / Поглед на Бококоторски залив
Поглед на Бококоторски залив - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
Пратите нас
На Црногорском приморју већ се припремају за долазак енергетских туриста, из Западне Европе, који би могли да зиму проведу на Јадрану, како би избјегли високе рачуне за гријање и струју и угријали кости на медитеранском сунцу. Страх од зиме и недостатка енергената условио је појаву тих нових туристичких номада.
Привредна комора Црне Горе је иницирала да се оформи понуда за „лонг стеј туристе“ у Црној Гори и први састанак је одржан 18. октобра гдје су позвани представници националне туристичке организације, привредници, са жељом да се до сајма у Лондону 7. и 8. новембра да нека понуда за „енергетске туристе” и дигиталне номаде у термину од најмање мјесец дана,каже за Спутњик секретар одбора за туризам Привредне коморе Сања Марковић.
„Туристичка привреда је добро прихватила ту идеју, одмах смо добили понуду 12 хотела и три понуде из приватног сектора. НТО је даље дала смјернице како да се понуда униформише, одлучили смо да се то презентује на Сајму туризма у Лондону на начин да ће на енглеском језику да се припреме ‘њузлетер‘ за медије и индивидуални смјештај, а брошура на њемачком и енглеском језику због састанака са тур-операторима, који су специјализовани за ‘лонг стеј туристе‘ или енергетске, како смо их ми назвали. Одлучили смо и да радни назив кампање буде ‘Лонг стеј Монтенегро‘, и сви заинтересовани хотели, њих 12, су поставили већ линкове са називом кампање”, истиче Марковићева.
Наша саговорница каже да послије Сајма у Лондону, када се буде видјело какво је интересовање за ту понуду, видјеће у ком правцу да наставе даље са кампањом.

Хоће ли се увести авио-линија до Њемачке?

„Ми смо послали позив свим хотелима да се укључе у кампању, на сајту Привредне коморе је објављен позив, укључили смо и НТО, надлежно министарство, па се надамо да ће то дати резултате и да планирамо шта даље, јер зима тек почиње и прилагођаваћемо се захтјевима”, истиче Марковићева за Спутњик.
Наша саговорница указује да су на састанке звали и представнике „Ер Монтенегро“, како би се видјела могућност боље повезаности аеро-саобраћаја са Западном Европом.
„Представници ‘Ер Монтенегра‘ су нас обавијестили да према зимском реду вожње они имају планиране линије до Београда, Љубљане и Истанбула, са тим да ће се, након Сајма у Лондону, ако буде потребе, прилагодити и отворити још једну линију до Њемачке. Ми рачунамо и на добру повезаност аеродорма у Дубровнику са читавом Европом, јер су хотели из Херцег Новог, Боке и Будве изразили заинтересованост за акцију. Ту је и аеродром у Тирани који је добро повезан саобраћајем са читавом Европом”, истиче Марковићева и додаје да сада Национална туристичка организација руководи читавом акциојом презентовања понуда за енергетске туристе.

Колико кошта мјесец дана у апартманима

Предсједник туристичке организације Будва Немања Куљача потврђује за Спутњик да су у Удружењу издавача приватног смјештаја већ имају потражњу за „лонг стеј” енергетске госте из Енглеске, Њемачке Пољске, као и за дигиталне номаде, те да су направили понуду коју су послали Привредној комори и Националној туристичкој организацији.
Понуда за гарсоњере и апартмане се креће од 350 евра са укљученим режијама, за период новембар 2022. до априла 2023. године, за једну до четири особе. Понуда је урађена на на основу консултација у радној групи која се тиме бавила.
© Фото : Уступљено СпутњикуПонуда за „лонг стеј туристе“ у Црној Гори
Понуда за „лонг стеј туристе“ у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Понуда за „лонг стеј туристе“ у Црној Гори
Куљача истиче да из Удружења хотела Црне Горе немају информацију и упите везано за „енергетске туристе”, али имају информцију за дигиталне номаде који су боравили у неки објектима и направили велики трошак издаваоцима, јер су потрошили више струје него ли су платили смјештај.
Из Удружења малих хотела Будве су саопштили да, за сада, немају упита за такву врсту услуге.
Предсједница Удружења издавача приватног смјештаја Бранка Куљача потврдила је Спутњику да су, на позив Привредне коморе Црне Горе и Националне туристичке организације, направили понуду за енергетске госте, која ће бити презентована на Сајму туризма у Лондону 7. и 8. новембра.
„Зависно од интересовања на сајму у Лондону ми ћемо након тога интезивирати кампању, направићемо сајт за те туристе, ваучере са попустима, имамо један интересантан програм који је осмислила радна група коју смо оформили. Али о свему ћемо конкретније моћи да причамо након Сајма у Лондону када будемо имали конкретне информације какво је интересовање за нашу понуду”, саопштила је Доганџићева Спутњику.
Из Електропривреде Црне Горе су више пута саопштавали да, највјероватније, неће повећавати цијене струје до Нове године, али да је хидролошка ситуација на црногорским акумулацијама веома лоша и да је за потребе туристичке сезоне, љета које је за нама, потрошено преко 100 милиона за набавку струје. Црна Гора, када је у питању гријање, не зависи од плина, можда појединачно само понеко домаћинство, углавном се људи грију на струјне апарате, а преко половину становништва, поготово у приватним кућама, користи дрва.

Британци савјетују своје грађане да зимују на Медитерану

Велика Британија саветује грађане да зиму проведу у топлијим крајевима. Агенције убеђују грађане цијелог сјевера Европе да отпутују на југ континента, јер више им се исплати да зимују у иностранству, него да плаћају гријејање.
Британци су извели рачуницу, за гријања ће им дневно у просјеку бити потребно око 20 фунти. Туристичке агенције већ рекламирају понуду за јужније дестинације које укључују и авио-карте, а дневни трошак у хотелу на сунцу је од 20 до 25 фунти по дану.
Министар туризма Грчке још током летње сезоне позвао туристе са сјевера Европе да се ове зиме грију на Егеју. Грчка влада сада покреће и кампању у цијелој Европи вријдну неколико милиона евра са слоганом „Желиш ли поново да осјетиш 20? Грчка је право место за то“.
Шпанија се нада великом приливу енергетских туриста, као и Хрватска.

Порасле цијене смјештаја

Цијене смјештаја у Црној Гори, ренте апартмана и станова, прилично су порасле.У Подгорици и на Приморју за једнособан стан на атрактивним локацијама, плаћало се 350 евра, сада, 600.
Ако апартман на приморју за мјесец, буде у понуди око 350 евра, још за режије, енергетски туристи морају рачунати макар још 200 до 250 евра.
Што се тиче туристичких центара, ако енергетски туристи пожеле и да се мало забаве на снијегу, у Колашину и Жабљаку најјефтинији апартмани коштају 50 евра на дан, па до 80 или 100, колико кошта дневно изнајмљивање читаве куће.
Путници са опремом за камповање укрцавају се у воз на железничкој станици Падингтон, у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
СРБИЈА
Европљани као птице селице: Селе се на југ током зиме - тако „уживају“ у санкцијама Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала