- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Необразовани Јемен: Како су деца постала жртве рата

© Sputnik / SputnikЂак у рушевинама школе у Јемену
Ђак у рушевинама школе у Јемену - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
Пратите нас
Дуготрајни рат у Јемену, заједно са хуманитарном катастрофом и потпуним неангажовањем међународне заједнице, највише погађају најслабије и најнезаштићеније – децу. Према последњем извештају Унеска, ниво неписмености међу децом у овој земљи достигао је 70 одсто.
Родитељи се често једноставно боје да шаљу децу у школу: често управо они бивају мете авионских напада – под рушевинама гину учитељи и стотине деце.

„Овако нам Америка помаже“

Седамнаестогодишњи Јахја Мухамед тренутно похађа средњу школу у Сани. Према његовим речима, током година рата у Јемену бомбардовано је на хиљаде школа, а у њима су погинуле хиљаде деце.

„Чак су и основну школу у коју сам некада ишао бомбардовали. Сећам се како су долетеле четири ракете, испоставило се америчке производње. Сећам се и како је на гелерима било написано: ’Произведено у САД’. Ето, овако нам Америка помаже у образовању“, испричао је он.

Присећајући се тог инцидента, с великом тугом у очима је наставио:
„Десило се да смо се једног јутра пробудили у пошли у школу – а ње више није било, остале само рушевине. Зграду су бомбардовали преко ноћи, не зна се због чега. То је било пре 7 година. Памтим како смо затим отишли кућама: сувих усана од жеђи, до колена у блату. Тада нико од нас млађих ученика није имао новца за превоз. Наше породице су остале без пара и због тога што су САД и Уједињене нације преместиле јеменску 'Центробанку' из Сане и замрзли све рачуне, тако да су људи престали да добијају плате, истакао је младић.
© Sputnik / SputnikРушевине школе у Јемену
Рушевине школе у Јемену - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Рушевине школе у Јемену
Према његовим речима, ако Унеско стварно жели да помогне школама у Јемену да оживе, могли би бар да плате за обнову и дају плате учитељима. Иначе, додаје он, они само уништавају њихове школе ракетама и авионима.

Уместо школе – борба за егзистенцију

Са своје стране, Јасин ел Кадри из Адена је додао да су преношењем јеменске „Центробанке“ из Сане у Аден, учитељи потпуно остали без плате. Због тога што није било плате, а и ризика од бомбардовања, у школама је остало веома мало учитеља који нису више могли да се носе са оптерећењем.
„Ако Унеско и УН тврде да желе да унапреде образовање у Јемену, како кажу, треба да укину опсаду јеменског народа и врате банку у Сану, како би Влада могла да исплаћује зараду учитељима. Пре рата, моја деца учила су у школама, а старији на универзитетима. Али, због рата нико од њих није могао да заврши школовање: или су универзитет пребацили из Адена у Сану, или смо сви морали да се хитно селимо из места у место. На крају, сви они су рано почели да раде да бисмо некако могли да обезбедимо егзистенцију“, испричао је он.
Једино дете које макар некако може да добије диплому је ћерка Хиам. Причајући о њој, мушкарац је наставио:
© Sputnik / SputnikНастава у разрушеној школи у Јемену
Настава у разрушеној школи у Јемену - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Настава у разрушеној школи у Јемену
„Пре рата уписала је прву годину стоматологије на приватном универзитету. Почетком рата морала је да прекине школовање: чекали смо веома дуго и обнављали документа. Тек после четири године, ћерка је могла да се пребаци на Универзитет у Сани. И то су на медицинском факултету могли да је приме само на смеру за сестру. Али, то је свакако боље, него ништа“, оценио је он.

„Сумњива активност“

Директор државне школе из провинције Хадрамаут Џавахир ел Катири уопште није склон да верује било каквим понудама за помоћ од Запада или међународних организација, сматрајући их сумњивим.

„Видите, сама по себи, помоћ САД, УН или Унеска нашем школству изазива огромне сумње. Па, они нам сами ускраћују живот и радна места, не дају деци да се школују. Једино што би нам могли помоћи је да престану да нас бомбардују. Ништа тако не шкоди раду школа у Јемену као авиони бомбардери“, појаснио је он.

© Sputnik / SputnikУништена учионица школе у Јемену
Уништена учионица школе у Јемену - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Уништена учионица школе у Јемену
Директор је поручио да би много радије поверовао да је циљ Унеска да коначно уништи остатке школског система у Јемену, што и показују својим извештајима.

Девојчице се не школују

Арва Хасан је домаћица из удаљене провинције Рајма. Према њеним речима, тренутно јеменске породице са села чак и не шаљу ћерке у школу: много је једноставније и безбедније одмах их учити да раде у пољопривреди.

„Већина становништва бави се пољопривредом. Веома велики број мушкараца одлази да ради у град на неколико месеци и враћа се породицама свега на неколико дана. Код нас се практично ништа не гради, путеви су блатњави. Струје нема и никада не није било, а вода се узима само на старим бунарима. Једина школа у округу се налази два километра од куће, девојчице тамо не шаљу. Скупо је, али и опасно, пожалила се она.

Према њеним речима девојчице уче да читају и пишу уче у породицама и то само неким: нису свуда остале писмене жене.
© Sputnik / SputnikУништена учионица у школи у Јемену
Уништена учионица у школи у Јемену - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Уништена учионица у школи у Јемену
Још пре 10 година долазила нам је делегација Унеска, обећала помоћ у изградњи школе за девојчице. Али, почео је рат, ситуација се само погоршала, нема ни школе, ни делегација“, закључила је она.
УН процењују да је у грађанском рату који у Јемену бесни од 2014. године до краја 2021. године у сукобима убијено 377.000 људи. Око 24,1 милион становника, њих око 80 одсто, зависи од хуманитарне помоћи, док је три милиона људи у избеглиштву.
Лого телевизије РТ - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2020
Дописнику РТ-а у Јемену прете смрћу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала