- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија обележава Дан народног јединства: Честитке и из космоса

© Sputnik / Kirill KallinikovРуска застава се вијори у близини Кремља
Руска застава се вијори у близини Кремља - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
Пратите нас
Русија 4. новембра слави Дан народног јединства. У част празника на свим бродовима руске Тихоокеанске флоте свечано су развијене заставе уз звуке националне химне.
Председник Русије Владимир Путин данас ће положити цвеће на споменик Мињину и Пожарском на Црвеном тргу у Москви, заједно са представницима омладинских и волонтерских организација. Споменик ће бити свечано откривен након рестаурације.
Након тога ће руски лидер посетити изложбу „Украјина: На прелому епохе“ која ће бити отворена у Централној изложбеној сали „Мањеж“ и традиционално ће разговарати са верским представницима и историчарима.
У руској престоници припремљен је богат програм којим ће се обележити Дан народног јединства. Од 3. до 6. новембра у московским музејима, библиотекама, позориштима и културним центрима биће одржано преко 160 предавања, концерата и других догађаја, саопштиле су градске власти.

Честитка из космоса

Поводом данашњег празника честитке народу Русије упутили су и руски космонаути Сергеј Прокопјев, Дмитриј Петелин и Ана Кикина који тренутно бораве на Међународној свемирској станици.
Кикина је подсетила да је празник заједнички за више од 190 народа који живе у Русији.
„Историјска снага Русије је у нашем јединству и управо од тога зависи будућност наше земље. Срећан празник, драги сународници“, честитали су космонаути.
Дан народног јединства је руски државни празник који се прославља од 2005. године. Празник је посвећен сећању на догађаје из 1612. године када су устаници под вођством Кузме Мињина и Дмитрија Пожарског ослободили Москву од пољских освајача. То је један од најдраматичнијих периода у руској историји, који је постао симбол окупљања народа пред потешкоћама и спољним претњама. Историјски гледано, овај празник се везује за крај смутног времена у Русији у 17. веку.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала