Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Српски полицајац са севера КиМ за Спутњик: Скинућу униформу кад то буде тражио народ, а не Курти!

© Теодор АнастасијевићЈариње
Јариње - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
Пратите нас
Полицајци на северу Косова су последња брана која може сваког трена да попусти и да потпуно сруши Бриселски споразум. Јер, гажење баш онога што је потписано у Бриселу од стране приштинских власти довело је до тога да српски полицајци не желе да деле укоре грађанима због избегавања пререгистрације која је, према њиховом мишљењу, политичка.
Како смо сазнали из извора у полицији на северу КиМ, који је желео да разговара са нама уз заштиту његовог идентитета, полицајци су спремни да напусте полицију и крену путем начелника полиције Ненада Ђурића.
„Његова суспензија значи да ће свако од нас сутра бити суспендован када се оглуши о наређење да ухапси свог оца, брата, сина. Не би био проблем да је неко крив, али до сада пракса говори да ухапшен Србин проведе у затвору и неколико недеља, месеци па и годину док полиција скупља доказе на терену“, каже полицајац који ради на северу КиМ.
Према мишљењу овог полицајца, напуштање Косовске полиције је нешто на шта их Приштина тера годинама уназад, али су се они надали да ће се ствари променити и да ће неко да стане на пут незаконитим стварима.
„Деградирани смо, урушени, преварени, не знам како све то да назовем. Као полицајци сваког дана губимо неке ингеренције. Долазе полицајци из других дирекција са Косова у нашу зону одговорности, нама се ни не јављају или им евентуално будемо „портири“ који чувају пут док они ухапсе неког Србина и одведу га за Приштину”, каже он.

Неће да црвене пред комшијама

Униформа је најмањи проблем за њега, обукао ју је, како каже, да би чувао и штитио грађане, скинуће је када види да то висе не може да уради.
„Ја да црвеним пред својим комшијама када скинем униформу и да не могу да прошетам својим местом од стида, то сигурно нећу. Ја да пишем казне грађанима и да спроводим чисто политичку одлуку, не пада ми на памет. Ја нисам полицајац Аљбина Куртија, ја служим грађанима и униформу ћу скинути кад мој народ буде то захтевао од мене или кад ја осетим да не могу да их заштитим како у закону пише“, испричао нам је полицајац са севера.

Одлука против Срба

У четвртак је одлуком власти у Приштини суспендован командир Регионалне дирекције Косовске полиције за север Косова Ненад Ђурић који је дан раније пред медијима подробно објаснио разлог због кога полицајци на северу не желе да спроведу одлуке Приштине о дељењу укора грађанима са српским таблицама на северу Косова.
„У претходном периоду ставили смо до знања Генералној дирекцији полиције у Приштини и свим релевантним међународним чиниоцима политике и безбедности на Косову, да полицајци из региона Север ту одлуку не могу да спроводе јер је политичка и уперена превасходно против српске заједнице којој и сами припадају и деле забринутост поводом свих једностраних акција. Залажемо се за пуно поштовање Бриселског споразума према коме су јасно утврђене наше надлежности“, рекао је Ђурић између осталог.
Таблице са ознакама Србије на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
СРБИЈА
Дачић: Нећемо позвати Србе да прихвате таблице са ознаком „Република Косово“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала