- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

У Новом Саду представљена нова књига Емира Кустурице о Петеру Хандкеу „Видиш ли да не видим“

© SputnikЕмир Кустурица и Петер Хандке
Емир Кустурица и Петер Хандке - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
Пратите нас
Хандке је митски јунак и идеалан модел за креирање романа, јер је о човеку који је својим полемичким духом и улогом у нашем животу више човек који производи спорове, него што је хармонични уметник. Али, он је и соко, рекао је Кустурица.
Идеја о Хандкеу и његовој Нобеловој награди скривена је у његовој храбрости и ја увек понављам - да се није приклонио Србима, никада је не би добио“, рекао је Кустурица на представљању своје нове књиге „Видиш ли да не видим“, која је издата у едицији Српске књижевне задруге, у новосадском Српском народном позоришту.
Оваква тврдња, према Кустуричиним речима, спорна је са становишта логике која влада данас јер се непрестано говорило да Хандке никако не може да добије ту награду управо због наклоности према Србима.
А управо је било обрнуто: захваљујући великој храбрости у којој толико много његових колега оскудева, истрајавајући у намери да нас одбрани, он је заправо добио Нобелову награду. Зашто? Зато што је у том Стокхолму било и честитих и младих и храбрих људи који су вредновали у његову храброст због које је на крају и тријумфовао“, истакао је он.
Према оцени књижевника Селимира Радуловића, најновија Кустуричина књига је Хандкеова романсирана биографија, али истовремено и ауторова аутобиографија - у оба случаја реч је о истом смислу за индивидуалност и потребом за простором слободе, чиме је Кустурица обогатио српску књижевност и културу.
А да се ради и о Кустуричиној аутобиографији сведочи и сам аутор, испричавши анегдоту када је први пут лично обавестио прослављеног аустријског писца да пише роман о њему.
„Није, то је књига о теби“, одговорио му је Хандке.
Председник Матице српске, др Драган Станић подсетио је да се Кустурица налази међу седамнаесторицом почасних чланова ове академске институције, заједно са Хандкеом, Патриком Бесоном, Арноом Гујоном и Новаком Ђоковићем, у коме, као и у Кустурици, како је нагласио „ради матрица косовског завета“.
Писац др Зоран Ђерић истакао је да би Кустуричин роман могао да носи епитет и песничког романа јер има неколико изузетних путоказа какав је поднаслов "Стопама Иве Андрића". Тим стопама, рекао је Ђерић, кренуо је Хандке, али и Кустурица, пошавши с њим пут Стокхолма, јер Кустурица је, као пријатељ, присуствовао уручењу Нобелове награде за књижевност када ју је Хандке добио.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала