Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Запад сахрањује Бриселски споразум: Спремна нова подвала за Србију и велико убрзање због Русије

© Tanjug / Филип КраинчанићАтмосфера на улицама Косовске Митровице пред Божић
Атмосфера на улицама Косовске Митровице пред Божић - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
Пратите нас
Укључивањем француско-немачког плана у Бриселске преговоре Београда и Приштине значи да се Бриселски споразум склања са стола, каже за Спутњик Зоран Миливојевић коментаришући најаву Урсуле Фон дер Лајен да ће план Берлина и Париза бити укључен у преговоре под окриљем ЕУ.
Иако немачко-француски план није потпуно и званично обелодањен, његова суштина је да би Србија у наредних 10 година требало да „зажмури“ на приступање такозваног Косова у пуноправно чланство УН, само што Београд не би морао да призна ту „нову чланицу“. Истовремено, ЕУ обећава убрзани пут ка чланству и Србији и лажној држави…
Дакле, очигледно је да ЕУ сада намерава да убаци и статусне елементе у преговоре Београда и Приштине, иако нема мандат за то. Бриселски преговори су статусно неутрални.
Миливојевић каже да стиче утисак да је најава Фон дер Лајен будућа платформа са које ће Европска унија у преговорима наступати као и да то отвара најмање три питања.

Шта је са неутралношћу

„Прво питање је шта је са Бриселским споразумом јер ако се он сада због новог плана ставља по страни, за Србију је то потпуно неприхватљиво. Друго, шта је са неутралним преговарачким статусом Европске уније која треба да буде посредник у дијалогу, а не да одређује платформу, темпо и садржај дијалога. Ина крају, шта се дешава са оним иза чега је стала цела ЕУ, а то је имплементација Бриселског споразума што је и основа дијалога, и оно без чега практично дијалога нема“ каже Миливојевић.
Према томе, то су три питања која се отварају овом најавом Урсуле фон дер Лајен, а на које још нема одговора.

Србији је на линији дијалога

„Имам утисак, по ономе како је Фон дер Лајен наступила, да они хоће по сваку цену да убрзају дијалог, да наступају са те платформе коју чини предлог Немачке и Француске и треће, да у основи свега треба да буде признање Косова што је за Србију неприхватљиво,“ сматра Миливојевић.
Чињеница да је наша премијерка најавила нон-пејпер као одговор на овај предлог не значи да се ми са тиме слажемо јер нон-пејпер нема обавезујућу тежину.
„То практично значи да Србија хоће да одговори на тај предлог али у необавезујућој форми и у њему ће сигурно бити ставови Београда око неких кључних питања. Одговор Србије је уједно и порука да је наша држава спремна на дијалог као и да он треба да се настави на позицијама имплементације Бриселског споразума и свега онога што је до сада био резултат. И наравно, подразумева се, уз обавезу да се једна од шест тачака испуни, а то је формирање ЗСО,“ напомиње Миливојевић.

Жури им се због Русије

Србија ће, такође, истаћи да се залаже за дијалог и за решење које је на бази компромиса, додаје наш саговорник, уз напомену да је за нас неприхватљиво признање државности Приштине у било којој форми.
„Дакле, спремни смо на дијалог без обзира на промену терминологије, да нема међусобног признања већ приступа којим би Србија требало да обезбеди Приштини чланство у УН, иако ништа то за нас није прихватљиво,“ уверен је Миливојевић.
По његовим речима, разлог за ужурбаност Запада у овом тренутку да се косовско питање реши је тај да се овај посао заврши пре него што дође до седања за сто са Русијом око дефинисања стратешких питања везаних за сукоб у Украјини. Наш саговорник верује да је то став и Европе и Вашингтона.
Урсула фон дер Лајен обраћа се новинарима по завршетку Самита Берлинског процеса  - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
СРБИЈА
Фон дер Лајен: Немачко-француски предлог за косовско питање постаје део дијалога Београда и Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала