Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Именован нови београдски надбискуп

© Фото / screenshot/Beogradska Nadbiskupija i MetropolijaНадбискуп монс. Ладислав Немет
Надбискуп монс. Ладислав Немет - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
Пратите нас
Досадашњи зрењанински бискуп монсињор Ладислав Немет именован је данас за новог београдског надбискупа и метрополита, саопштила је, Београдска надбискупија.
У Надбискупском ординаријату у Београду Апостолска нунцијатура у Републици Србији саопштила је да је свети отац Фрањо именовао београдског надбискупа и метрополита Београдске надбискупије досадашњег зрењанинског бискупа монс. др. Ладислава Немета СВД, пише на сајту бискупије.
Монс. Немет шести је по реду надпастир Београдске надбискупије у 98 година постојања, а одлуком папе Фрање монс. Станислав Хочевар постаје апостолски администратор Београдске надбискупије све до преузимања службе новоименованог надбискупа. Монс. Немет такође је постао апостолски управитељ Зрењанинске бискупије.
Досадашњи надбискуп Станислав Хочевар на посебан начин захвалио се Српској православној цркви, као и осталим црквама и верским заједницама, на отворености и сарадњи у протекле 22 године његовог бискупског служења.
„Београдске улице и путеви Србије показали су ми дубљу прожетост Истока и Запада него што можемо ми људи замислити. Зато и даље `сањам` да ће Господин и из наших каменова пробуђивати `синове светла`, да ће Балкан направити балконом Европе и да ће с наших брда и долина потећи реке помирења и заједништва“, истакнуо је монс. Хочевар. Новоименованом надбискупу монс. Немету честитао је на новој служби пожелевши му добродошлицу и обећавши му своју молитвену и братску потпору.
По навршеној 75. години живота Станислав Хочевар предао је папи 2020. године својевољно одступање од активне службе бискупа, но папа му је службу београдског надбискупа и метрополита продужо за још две године све до 5. новембра 2022. године када за новог београдског надбискупа и метрополита именује монс. Ладислава Немета.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала