Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Јединство руског и српског нaрода – стуб руског Празника народног јединства /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПрослава Дана народног јединства Руском дому у Београду
Прослава Дана народног јединства Руском дому у Београду - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
Пратите нас
Руски Празник народног јединства стоји на три стуба - први стуб је јединство свих народа Русије, други стуб је јединство и консолидација српског народа, а трећи и најважнији је - јединство српског и руског народа, рекао је амбасадор Боцан Харченко на свечаности одржаној тим поводом у Руском дому.
Амбасадор Русије је подсетио да је овај празник посвећен славној победи руске војске над Пољацима у смутним временима, наводећи да је овај празник „у свом смислу и суштини веома важан“ и да има пуно подударности са данашњим догађајима.
Како је навео, пре 400 година Руси не само да су протерали пољску војску и Пољаке из Кремља, него је то био почетак пуног успостављања „Русије, Руског царства, односно руске државе као снажне и јединствене државе након једне фазе расцепа, сукоба и тешких догађаја, па и распарчавања“. Оно што је најважније je то што је руски народ пронашао снагу и способност за консолидацију и јединство, нагласио је амбасадор.

„Сада је за нас најважнија консолидација руског народа, свих народа Русије на основу јединствених вредности и традиција које гајимо у Руској Федерацији. То је посебно сада важно када се број руског становништва повећао за скоро шест милиона после присаједињања нових региона који су ушли у састав Руске Федерације на основу плебисцита“, подвукао је амбасадор, што су званице поздравиле бурним аплаузом.

Боцан-Харченко је такође истакао значај јединства и заједничког наступа српског и руског народа, који је „утемељен на заједничким вредностима“.
„Ово је оно што је сада најважније и што нам омогућава да, упркос свим тешким околностима, идемо напред, сарађујемо, пружамо помоћ у најтежим ситуацијима за Србију, као што је Косово или Република Српска“, нагласио је руски амбасадор.
На свечаности у Руском дому промовисане су и марке Поште Србије, посвећене Ани Карењиној, Лаву Толстоју и цркви Свете Тројице у Горњем Адровцу. В.д, директора Поште Србије Зоран Ђорђевић уручио је марку Владимиру Толстоју, саветнику председника Русије за културу и уметност и чукунунуку славног руског писца, који је исказао задовољство што је поново у Србији.
Он је подсетио да се Дан народног јединства обележава на велики православни празник Дан Казанске Богородице.
„Многи знају да наша линија потомака Толстојевих, односно ‘српски Толестојеви’ потичу од Илије Толстоја, који је скоро четврт века боравио овде у Србији. Мој деда и његов брат дошли су у Србију, а мој отац је рођен у Новом Бечеју, један стриц у Вршцу, а други у Тетову, у Северној Македонији. Дан народног јединства обележава јединство руског и српског народа и јединство за нас важне породичне историје. Пре скоро 150 година, 1873., мој чукундеда је почео да пише роман ‘Ана Карењина’ и писао га је преко четири године, a ми данас, уз ову дивну марку, обележавамо и 145 година од првог издања романа ‘Ана Карењина’”, рекао је Толстој.
У културно уметничком делу програма звезда вечери била је Павлина Радовановић, тринаестогодишња девојчица из Ораховца, српске енклаве на Косову и Метохији, која је захваљујући свом раскошном таленту стигла и до највећих московских сцена.
Руски џез саксофониста Олег Кирејев и пијаниста Милован Пауновић заједно са Павлином су отворили музички део програма.
Представљен је и први спот Павлине Радовановић за песму „Велика Русија“ , који је у августу ове године снимљен у Москви.
У програму су учествовали и народни ансамбл „Фенечки бисери“ из Сурчина, певачица Бранка Зечевић из Подгорице, народни ансамбл „Успомене“ из Дрвара, као и етно-група „Траг“ из Бања Луке.
На крају вечери, сви извођачи, укључујући и мушке црквене хорове, изашли су на сцену и извели песму „Видовдан“.
Најављен је и почетак емитовања нове сезоне „Културисте“ Бошка Козарског, која је била снимљена у Русији, у Краснодарском крају у септембру ове године, а која ће се емитовати на на каналу „Балкан Трип“.
Свечаној академији присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик коме је Боцан-Харченко честитао победу на изборима, као и министарка здравља Србије Даница Грујичић, којој је руски амбасадор честитао на новој дужности.
Амбасадор је поздравио и режисера Емира Кустурицу, истичући његов допринос култури и стваралаштву.
Такође, свечаности у Руском дому присуствовали су директор овог Центра за науку и културу Евгеније Баранов, генерални директор „Србијагасa“ Душан Бајатовић, представници Министарства одбране Србије и Војске Србије, представници српских и руских компанија…
Прослава Дана народног јединства Руском дому у Београду - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
СРБИЈА
Велики руски празник Дан народног јединства обележен у Београду /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала