- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Јокићева заборављена изјава добила потврду – „амерички сан“ је завршио у циркусу

© Фото : ФИБАФрануцски кошаркаш Николас Батум
Франуцски кошаркаш Николас Батум - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
Пратите нас
Данас када питате младе кошркаше у Србији или Француској где им је сан да заиграју, 95% њих ће вам као одговор дати НБА лигу. А не репрезентацију, што је раније био најчешћи одговор. Једном приликом Никола Јокић прозвао је НБА лигу циркусом, а та његова изјава постаје све популарнија.
„Било где да одемо, људи хоће да се сликају. Ми смо као неке животиње у циркусу ‘да се сликамо, па да се сликамо’. Мени је исто смешно јер када погледаш мало боље, изгубиш свест о реалности – ми смо само играчи, играмо кошарку”, рекао је Јокић једном приликом за Спорт клуб.
На ове речи, надовезао се сада и Никола Батум, француски кошаркаш који се остварио у НБА лиги. И прилично је критички осврнуто говорио о младим играчима који хрле у НБА лигу без обзира на последице.
Иако се нису доказали на европском нивоу, мисле да су спремни да ураде велике ствари у Америци.
На тај начин улазе у циркуску причу где се траже забава, атракција и сензација, а да се нису остварили као играчи. То раније није био случај.
„За странце је увек било компликованије. Али права разлика је у томе што када смо ми стигли у САД нисмо имали више шта да доказујемо у Француској. Борили смо се да се наметнемо, стекнемо кредибилитет и поштовање, били смо спремни за оно што нас чека. Венсан (Коле, селектор Француске и бивши тренер Батума у ​​Ле Ману) дао ми је 'кључеве' евролигашког тима са 18 година, Тони (Паркер) је доминирао са ПСЖ-ом, Борис (Дијао) и браћа Пјетрус су били шампиони и главне полуге у Ортезу, Руди (Гобер) је био најбољи дефанзивац у елитном рангу. Да је Еван (Фурније) остао још годину дана, убацивао би више од 20 поена по утакмици... Раније се нисте усуђивали ни да помислите да се пријавите на драфт ако нисте доминирали у Првој лиги (Француске), а данас је неуспех ако не ставите своје име тамо", рекао је Батум за Екип.
Да ли су криви млади играчи или целокупан систем који функционише по новим правилима.
„Нису стављени у најбоље услове. Нису само они криви, систем је такав. Подигли смо их веома високо, прерано. Видим клинце од 15 година којима причају да су спремни иако нису крочили у професионалце, називају их новим Паркерима и слично. А ја кажем: Покушајте да доминирате у националној лиги, да доминирате на тренинзима професионалног тима пре него што помислите на НБА. Не доводим у питање њихов рад, али постоје кораци. Виктор Вембањама је изузетак, 'звер', феномен. Ако потврди потенцијал, НБА неће разумети шта му се дешава. А ако тамо има неколико играча као он, онда морам да повучем реч...".
© AP Photo / Jeff ChiuНикола Јокић
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
Јасно, важан разлог одлазака младих играча у НБА лигу (који се нису доказали као кошаркаши у професионалним водама), као што су Алексеј Покушевски или Никола Јовић, јесте и онај финансијски.
„Имамо луди таленат, феноменалан фонд играча, тренере, структуре, историју... да направимо успех. Али, морамо да их заштитимо. Потребна је реформа обуке, правила да одговоримо на нове начине новом таласу - Аустралији, Развојној лиги, колеџ кошарци. Тешко је да се супротставите финансијским аргументима и разумем да у неким контекстима породице не могу да кажу 'не'. Али имају избор. Са 17 година сам 2005. постао професионалац. Тада су ми нуђене примамљиве суме, могао сам да одем на многа места. Међутим моји најближи су ме саветовали да останем у Ле Ману, у свом окружењу, са 'приправничким' уговором. Рекли су ми: Пусти сад новац, зарадићеш га после. Ако си добар, паметан, доћи ће“, објаснио је Батум.
Очигледно је да се млади кошаркаши у Европи све више „американизују“ и на тај начин приступају кошарци.
„Лакше је утонути у масу америчких играча. Запитајте се зашто Рики Рубио или Горан Драгић толико дуго трају? Лепота нас Европљана је у томе што смо јединствени. Јанис Адетокумбо је јединствена хибридна легура, Никола Јокић јединствен центар, Паркер није био бек као остали, Гобер је Мутомбо модерног доба. Ја сам, са своје стране, у стању да се прилагодим свему... Нисмо као они (Американци). Покушати да то постанете значи да идете погрешним путем. Данас млади гледају превише 'хајлајтсе' вршњака из Америке, и на крају репродукују исте тренинге, исте покрете, ризикујући тако да постану копије, а не оригинали", отворено је објаснио Батум.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала