- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Откривена спомен-плоча посвећена Милану Младеновићу /фото/

© Фото : Youtube/Zadužbina Milana Mladenovića/PrintscreenМилан Младеновић
Милан Младеновић - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
Пратите нас
Поводом годишњице смрти музичара Милана Младеновића (1958-1994) данас је откривена спомен плоча испред зграде у којој је некада становао у Новом Београду.
Обележје на улазу у Булевару Милутина Миланковића 28, ауторско дело Лане Васиљевић, откривено је симболично 5. новембра на дан смрти Младеновића, пред његовим бројним поштоваоцима, пријатељима и сарадницима.
Споменик садржи рељеф са ликом гитаристе, певача и аутора састава „Шарло Акробата“ и „Екатарина Велика“, као и део стихова ЕКВ песме "Земља": „У сваком поразу ја сам видео део слободе, и кад је готово за мене, знај, тек тад је почело“.
На плочи са знаком Задужбине Милан Младеновића пише и да је музичар и песник живео у овој згради од 1973. до 1994. године.
Представница музичареве задужбине Јована Станковић рекла je Танјугу да су на отварање позвали комшије и људе који су познавали Младеновића, али да су „заиста дирнути, јер се окупио цео Нови Београд“.
„Јако је емотивно гледати људе са сузама у очима. Ово је посебан тренутак. Симболично на дан кад нас је прерано напустио на згради где је некад живо открили смо спомен плочу. Слобода коју је Милан потенцирао је пробила пут до ове плоче“, оценила је Станковићева.
Према њеним речима, „сада је читава једна зграда са свим судбинама које пролазе кроз њу постала споменик културе“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала