- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Шампион је и званично абдицирао – Рус има шансу за врх света!

© Фото : YouTube/Chess.comРуски шахиста Андреј Есипенко, лево, после победе над Магнусом Карлсеном, десно
Руски шахиста Андреј Есипенко, лево, после победе над Магнусом Карлсеном, десно - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
Пратите нас
Скоро целе 2022. године љубитељи шаха с пажњом прате ситуацију везану за краља ове игре и истинску легенду Магнуса Карлсена и његово одрицање од титуле. Читав процес одвија се као нека латинска ТВ сапуница са непредвидивим заплетима и обртима.
Само неколико дана по завршетку меча за титулу са Русом Јаном Непомњашчијем, Карлсен је у интервјуима говорио да су му досадиле борбе за титулу, да му је тешко да се спрема за њих и да му победа не причињава готово никакву радост и задовољство.
Потом је отворено рекао да неће учествовати у борби за шампионску титулу у пролеће 2023. уколико не дође до промена формата.
Норвежанинови преговори са ФИДЕ, наводно, били су дуги и компликовани, али је Међународна шаховска федерација заузела конзервативан приступ и одбацила реформе које је предложио Магнус Карлсен је, заузврат, рекао да апсолутно неће да игра по правилима која га нервирају.
Учесници „турнира кандидата“, који је одржан у лето 2022, већ су добро разумели да не само прво место, већ и друго има велику вредност. Подсетимо, први је био Рус Непомњашчи, а други Кинез Динг Лирен.
Чини се да Магнус неће играти, иако још нема званичне потврде. Шаховски свет је ишчекивао последње речи Магнуса, који, у теорији може да се предомисли и наступи на мечу са Непомњашчим.
Након што је Карлсен изгубио од Руса у полуфиналу Фишеровог светског првенства на Исланду, страх је све већи. Шта ако Норвежанин, са свежим емоцијама, заиста не буде желео да се опрости од титуле и одлучи да још једном победи великог ривала из Русије?
Дан после финала Магнус је послао медијима изјаву. Није желео да се читава ситуација претвори у драму, али је одбио да игра меч за титулу. Интернационална шаховска федерација одмах му је послала позивницу.
Карлсенова сезона је завршена, али Норвежанин је и даље држао фанове у дилеми, као и Јана Непомњашчег који није знао за кога да се спрема, за дуел са Кинезом или са Норвежанином. Срећом, и то је готово.
Шампион је одустао и сада са сигурношћу можемо да кажемо да ће у пролеће 2023. свет добити новог, 17. шампиона у историји ове игре.
Бивши шаховски велемајстор Анатолиј Карпов - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
СПОРТ
Демантоване гласине о Карпову
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала