Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Подржавамо Србе на КиМ, не смеју да повуку потез после кога нема назад

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Пратите нас
Ако косовски Албанци пошаљу специјалне јединице на Север Срби ће се свакако бранити. Ако Приштина учини тако нешто изазваће сукоб, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Он је, гостујући на ТВ Прва, нагласио да САД замерају да се Београд меша у одлуке Срба, што је, према његовим речима, потпуно легално и легитимно.
„Шта хоће да кажу, да то није народ који живи у Србији“, изјавио је српски шеф дипломатије.
Тражимо од чланица СБ УН да се гарантује мир и зато причамо са представницима свих великих сила, додао је он.
Према Дачићевим речима, у току је легитимна борба Срба за своја легитимна права.
„Ово је тренутак да се види стоји ли ЕУ иза Бриселског споразума. Да није било ЗСО у њему никад га не бисмо потписали. И ко је сад крив, Приштина која руши Бриселски споразум или ми који га бранимо“, запитао је Дачић.
Дачић је подржао одржавање данашњег скупа Срба у Косовској Митровици и оценио да он представља легитиман начин борбе за њихова права.
Шеф српске дипломатије указао је и да је јединство Срба на КиМ сада јако важно, јер показује међународној заједници да је тврдња премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да ће сви Срби прихватити регистарске таблице нетачна.
Зато је битно јединство Срба, ја поздрављам овакву врсту скупова. Срби треба да користе све легитимне, политичке методе борбе за своја права на КиМ и не знам ко би могао то да им оспори, истакао је Дачић.
Он је додао и да је председник Србије подржао представнике Срба на КиМ и замолио их да се понашају одговорно.
Очигледно је Србима на Косову и Метохији прекипело, а они су и раније од председника Вучића тражили да иступе из приштинских институција. Ово сада је само једна фаза, рекао је Дачић.
На питање да ли постоји опасност да дође до сукоба, Дачић је рекао да то не зависи од Срба са севера КиМ, већ од тога шта жели Приштина и да ли ће јој то неко дозволити. Према његовим речима, ако специјалне јединице РОСУ крену на север, то било кршење свих међународних споразума, а Срби имају право да се бране.
Дачић је додао и да су међународне снаге дужне да обезбеде мир на северу КиМ. Он је нагласио да Срби са КиМ само траже примену Бриселског споразума, који је Србија потписала, јер је и ЕУ стала иза њега, али и да пристајање на компромис не значи прихватање независности тзв. Косова.
Према мишљењу српског министра спољних послова, Аљбин Курти је баш сада намерно покренуо питање таблица јер жели да искористи ситуацију у Украјини како би добио што бољу преговарачку позицију.
Ако нису за ЗСО онда треба то да кажу и Србија ће да се организује сходно томе да не постоји Бриселски споразум, рекао је Дачић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала