- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Које ПВО системе Вашингтон и земље НАТО планирају да испоруче Кијеву

© AFP 2023 / BULENT KILICАмерички ракетни систем
Амерички ракетни систем - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе и земље НАТО планирају да испоруче Кијеву противваздушне ракетне системе за борбу против руских ракета „калибар, али како кажу руски експерти, реч је о старијим типовима ракетних система који нису превише ефикасни па неће значајније утицати на ток руске специјалне војне операције.
Бела кућа, према подацима британске агенције Ројтерс, планира да испоручи Украјини противваздушне системе МIМ-23 HАWК за борбу против руских крстарећих ракета „калибра“ и дронова камиказа.
Осим Вашингтона, још неке земље НАТО- међу којима су Велика Британија, Шпанија и Француска, одлучиле су да помогну украјинску противваздушну одбрану: Лондон је обећао да ће Кијеву испоручити ракете НАСАМС, Париз је најавио испоруку противваздушног ракетног система кратког домета „Кротал“, док Мадрид планира да испоручи четири противваздушних система МИМ-23 ХАWК.

Прилично старо оружје

Како оцењује за Спутњик руски војни историчар Јуриј Кнутов, САД и земље НАТО планирају да испоруче Кијеву прилично старо оружје. Противваздушни ракетни систем MIM-23 HAWK, објашњава Кнутов, Американци су користили 70-их година прошлог века у сукобима у Израелу. У то време, ово оружје се користило за уништавање непријатељских авиона и хеликоптера.
„МИМ-23 ХАWК је противваздушни систем кратког домета. Његов домет износи од 20 до 25 километара, док му је висина лета негде око 15-20 километара. Овај систем се користио у сукобима у Израелу 70-их година. Тада је био у саставу наоружања ове државе. Међутим, МИМ-23 ХАWК је, са тачке гледишта уништавања противничких циљева, доста старо оружје. Што се тиче способности радара, ово оружје има слабе перформансе: некада може да уочи противничке мете, а некада се може десити да их уопште не примети“, објашњава саговорник Спутњика.
Кад је реч о француском противваздушном ракетном систему „Кротал“, овај систем је намењен за уништавање ваздушних циљева у опсегу средњих и малих висина. Осим тога, „Кротал“ се може користити како за противваздушну одбрану стратешки важних командих и контролних центара, тако и за директно покривање борбених формација трупа. Међутим, како каже Кнутов, иако је оружје популарно и налази се у стаставу наоружања у многим земљама, међу којима су Француска, Финска и Грчка, „Кротал“ је ипак старо оружје.
„Овај систем је у саставу наоружања у многим земљама. Његов домет износи десет километара, док је максимална висина лета до шест километара. Ипак, са овим оружјем, на пример, Саудијска Арабија није могла да заштити своју националну нафтну компанију „Арамко“, током напада Хутија дроновима на ову фирму 2020.и 2021.године“, подсећа стручњак.
Што се тиче противваздушних система HASAMS, које Велика Британија планира да испоручи Кијеву, према речима Кнутова, ово су мало бољи и модернији системи.
„HASAMS је модеран систем који су развили Американци у Норвешкој. Ово оружје користи ракете ваздух-ваздух које имају домет од 20 до 40 километара. Ови пројектили могу да издрже веома велика оптерећења. Способни су да маневришу и могу да користе неколико бојевих глава: термичке и радарске. Системи НАСАМС, погодни су за борбу против крстарећих ракета и борбених дронова. По мом мишљењу, Украјина ће их искористити да заштити Кијев, па и неке од најважнијих војних објеката“, констатује наш саговорник.

Нема велику ефикасност

Кнутов истиче да оружје које САД и земље НАТО планирају да испоруче Кијеву нема велику ефикасност, уз оцену да Американци и Французи испоручују махом оружје ког желе да се отарасе. Уз то, Европљанима је интересантно да посматрају какву ће ефикасност њихово оружје показати током борбених дејстава.
„Мислим да је од свих ових система НАСАМС једини који је мање-више способан да управља НАТО интегрисаним системима противваздушне одбране, односно да прима информације од авиона за рано упозоравање, од авиона Глобал Хаwк, стратешких беспилотних летелица и других америчких извиђачких средстава, укључујући и сателите. Остали системи немају добре савремене алате за аутоматизацију. Осим тога, изграђени су на основу старог пројекта. Због тога сумњам да ће имати довољно високу успешност“, објашњава наш саговорник.
Кнутова напомиње да и за ове противничке противваздушне ракетне системе Русија има изузетно добар „противотров“.
„Русија има радарске ракете великог домета које су намењене да гађају противничке станице за навођење пројектила. Ово оружје се показало веома добро. Такође постоје дронови камиказе. Они су намењени да захвате и онеспособе сноп радарске станице. Тиме, у ствари, неутралишу противваздушни ракетни систем“, констатује стручњак.
Подсетимо, од почетка године САД, као и друге западне земље повећале су испоруке оружја и муниције Украјини. Овај процес је настављен након што је почела руска специјална војна операција. Поред борбених возила, кијевски режим добија велике количине противваздушних ракетних система „Стингер“ и „Старстрик“, ракете „Џавелин“ и „NLAV“, лаке противтенковске топове и хаубице, дронове-камиказе, малокалибарско оружје, шлемове и панцире.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала