- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Министарство одбране Русије: У Красном Лиману убијено до 40 страних плаћеника

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаВишецевни бацач ракета "Ураган" у Харковској области
Вишецевни бацач ракета Ураган у Харковској области  - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Пратите нас
Оружане снаге Русије спречиле су покушај украјинских снага да нападну руске положаје у Харковској области, саопштио је на редовном брифингу портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
Украјинске снаге два пута су нападале положаје руских трупа у Херсонској области. Напади су одбијени, противник је потиснут на првобитне положаје, а убијено је више од 50 украјинских војника, додаје се у саопштењу.
Он је додао да су Оружане снаге Украјине покушале да нападну и положаје руских снага у Луганској Народној Републици.
Руска средства за противваздушну одбрану су у протекла 24 часа у Херсонској области пресрела осам украјинских ракета испаљених из вишецевних бацача ракета „Химарс“ и „Ољха“, једну противрадарску ракету „Харм“, а оборила су и једну балистичку ракету „Точка У“.
У Херсонској области су, такође, помоћу дронова-самоубица уништена два самоходна артиљеријска оруђа украјинских снага.
У Доњецкој Народној Републици руске снаге уништиле су 120 ракета америчког вишецевног ракетног система „Химарс“ и 250 ракета испаљених из вишецевног ракетног система „Смерч“.
Руске снаге такође су уништиле командно место 72. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у ДНР.
У области Красног Лимана руске снаге спречиле су покушај офанзиве украјинских формација. Противник је изгубио више од 250 војника. Осим тога, уништено је до сто припадника неонацистичких формација и око 40 страних плаћеника из САД, Велике Британије и Пољске. У борби је уништено и десет оклопних возила.
Конашенков је истакао да Кијев наставља са провокацијама у циљу стварања техногене катастрофе на Запорошкој нуклеарки.
Такође је навео да су Оружане снаге Украјине испалиле 15 граната великог калибра на Енергодар и његову околину. У противудару је уништена украјинска хаубица „Мста Б“.
У Купјанском правцу уништено је до 200 украјинских војника.
У јужно-доњецком правцу дејствима руске артиљерије и јуришних група поражене су јединице Оружаних снага Украјине у Доњецкој Народној Републици. Убијено је до 70 украјинских војника, а уништен један тенк, борбено возило пешадије, четири камионета и две хаубице М777 америчке производње.
У околини града Запорожје уништено је складиште муниције 65. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине. Осим тога, у области насеља Красноармејск у ДНР, као резултат напада на складиште ракетног и артиљеријског наоружања Оружаних снага Украјине уништено је 120 ракета америчког вишецевног бацача ракета „Химарс“, 250 ракета за вишецевни ракетни систем „Смерч“ и два транспортна возила.
ПВО системи су током претходног дана оборили 16 беспилотних летелица у Херсонској и Николајевској области и Доњецкој Народној Републици.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 331 авион, 169 хеликоптера, 2.452 беспилотне летелице, 386 противваздушних ракетних система, 6.398 тенкова и других оклопних борбених возила, 883 борбена возила вишецевних ракетних система, 3.560 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 7.086 јединица специјалних војних возила.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала