- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Молдавска опозиција поново на улицама: У Кишињеву се окупило преко 50.000 људи

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПротест у Кишињеву
Протест у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Пратите нас
Присталице молдавске опозиционе странке „Шор“, које оптужују власти да су неспособне да се изборе са кризом у Молдавији, поново су изашле на улице – у центру Кишињева данас се окупило преко 50.000 људи.
„Више од 50.000 људи је дошло да мирно искористи своје право да изрази мишљење. Полиција крши наше право на слободу изражавања. Режим председнице Молдавије Маје Санду боји се народних протеста“, рекао је један од организатора протеста Дину Цуркану.
Демонстранти траже ванредне изборе и оставку руководства земље.
Прошле и претпрошле недеље окупљени су покушали да се окупе на тргу у центру Кишињева, али су им полиција и специјалци блокирали пут. Приведени су демонстранти који су покушали да пробију кордон.
Поред тога, у представништвима странке „Шор“ у Кишињеву и региону у петак је обављен претрес. Приведено је неколико активиста. Против њих су покренуте оптужнице због незаконитог финансирања странке.
Протести присталица странке „Шор“ одржавају се у Кишињеву од 18. септембра. Демонстранти протестују због раста цена гаса, других енергетских ресурса и производа, као и због пада животног стандарда. Опозиција оптужује власт да није у стању да се избори са кризом и указује на рекордну инфлацију у последњих 20 година. Руководство земље је критиковано јер не жели да преговара са Русијом о повољнијим ценама гаса, као и због политичких притисака.
Протести у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
СВЕТ
Опозициона партија „Шор“: Молдавске власти покушале да блокирају рад штаба за припрему протеста
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала