- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Њузвик: Планови да се Русија искључи из Г20 осуђени на пропаст

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Пратите нас
Представник Министарства иностраних послова Украјине Олег Николенко изјавио је да се позив председнику Русије Владимиру Путину на самит Г20 у Индонезији мора повући, а да се Русија мора искључити из „Велике двадесеторице“. Експерти, међутим, сматрају да је могућност искључивања Русије из Г20 осуђена на пропаст, пише Њузвик.
Према писању листа, земље Глобалног Југа не деле тачку гледишта Запада и сматрају да је Москва испровоцирана да започне специјалну војну операцију у Украјини.
Председник САД Џозеф Бајден је још у марту изјавио да, према његовом мишљењу, Русија треба да буде искључена из Г20, али да то зависи од одлуке саме организације.
Истог месеца агенција Ројтерс је објавила материјал који сведочи о томе да САД и њихови западни савезници разматрају питање о томе да ли Русија треба да остане у саставу Г20.
Агенција је тада, позивајући се на дипломатске изворе, саопштила да ће се Индонезија, која је ове године домаћин скупа, као и чланице организације БРИКС, коју, поред Русије, чине Индија, Бразил, Јужна Африка и Индија, тешко сложити са таквом иницијативом.
У овом тренутку равнотежа снага се постепено удаљава од Сједињених Америчких Држава и Европе. Одлучна осуда дејстава Русије није имала велики одјек изван Европске уније, Сједињених Америчких Држава и њихових савезника, указује Џонатан Ејал, заменик директора Краљевског уједињеног института за одбрамбена истраживања.

„Западне земље су прилично самопоуздано промовисале идеју искључења Русије из 'Велике двадесеторице'. Индонезија, која је домаћин самита групе, од самог почетка је јасно дала на знање да нема такве планове. Унутар 'Велике двадесеторице' нема консензуса у вези с тим питањем“, рекао је Ејал за Њузвик.

Према његовим речима, можда су резултати мартовског гласања Генералне скупштине Уједињених нација о дејствима Русије у Украјини и били представљени као „огромна победа“ западне дипломатије, али је то „формално гласање у Уједињеним нацијама само прикрило огромну пропаст у покушајима да се разјасни став и тумачење Запада“.
„На Глобалном Југу је утврђено мишљење да су Русију дуго изазивали, да су јој досађивали и да су је испровоцирали да учини оно што је на крају и учинила. Тамо је чврсто укорењена дубока љутња на Запад због његове колонијалне политике у прошлости и због мноштва других потеза, и та љутња је много јача од глобалних сумњи у Русију“, сматра Ејал.
Лист наводи да Путин за сада није одлучио да и ће ићи на самит „Велике двадесеторице“, или ће упутити делегацију високих званичника. То ће бити први велики глобални самит од почетка руске специјалне војне операције која је „изоловала Русију од Запада у економском и дипломатском смислу“.
Иако председник Индонезије Џоко Видодо жели да искористи сусрет „Велике двадесеторице“ како би постигао решавање кризе, представник Савета за националну безбедност САД Џон Кирби је изјавио да Бајден не намерава да „седне за преговарачки сто с Владимиром Путином“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала