- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нови инцидент између Турске и Грчке: Гувернер Централне Македоније сатима био "заробљен" на трајекту

© AFP 2023 / PATRICK BAZГрчка и турска застава
Грчка и турска застава - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Пратите нас
Турске власти нису дозволиле гувернеру Централне Македоније, Апостолосу Цицикостасу да уђе у Турску, где је требало да председава на међународној конференцији. Цицикостас је око шест сати провео на броду у луци Измир и на крају се вратио у Грчку.
Апостолос Цицикостас, проминентни члан владајуће Нове демократије и гувернер области Централна Македонија, чије је седиште у Солуну, заустављен је, када је требало да се искрца у турској луци Измир, где је, у својству званичника ЕУ, требало да председава 13. Европско-медитеранском генералном скупштином (АРЛЕМ).
Како јављају грчки медији, Цицикостас је био приморан да најмање шест сати чека на трајекту - на крају се вратио кући. Грчко министарство спољних послова промптно је реаговало и од својих турских колега затражило објашњење због чега се Цицикостасу, који је потпредседник Европског комитета региона, чији је АРЛЕМ део, брани улазак у Турску.
„Апостолос Цицикостас јутрос је отпутовао у Смирну (Измир) бродом који Смирну повезује са Солуном како би председавао Евро-медитеранском конференцијом Комитета региона ЕУ. Отпутовао је не само као грчки, већ и као европски званичник“, стоји у саопштењу грчком Министарства спољних послова од 5. новембра.
Турска гранична полиција саопштила је Цицикостасу да постоји забрана за његов улазак у Турску, а када је тражио да му се објасне разлози, одговор није добио, додаје се у саопштењу. Након времена проведеног у полицијској станици, Цицикостас је враћен на брод.
© AFP 2023 / FRANCOIS WALSCHAERTSАпостолос Цицикостас
Апостолос Цицикостас - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Апостолос Цицикостас
„Регионални гувернер контактирао је Министарство спољних послова и релевантне агенције ЕУ. Ни њима није саопштен разлог за забрану уласка. Господин Цицикостас за сада остаје на броду и вратиће се у Грчку“, каже се у саопштењу и додаје се да грчко Министарство спољних послова „недвосмислено осуђује“ притварање и забрану уласка Цицикостасу уз очекивања да турске власти пруже објашњење за такав третман грчког политичара.
Према наводима турске државне агенције Анадолија, реч је била о „техничком проблему“ јер је Цицикостасово име слично имену особе којој је забрањен улазак у Турску. Након што је недоумица решена, гувернер Централне Македоније могао је да се искрца на турско тле, али он је то одбио.
„Хвала на подршци. Након акција ЕУ и Грчке, турске власти одлучиле су да ми укину забрану уласка. Ипак, остајем при одлуци да напустим Турску и вратим се у Грчку“, објавио је Цицикостас на друштвеним мрежама.
И док турске власти још увек ћуте о инциденту, грчки политичари су подигли праву буру протеста. Министар за заштиту грађана Такис Теодорикакос изјавио је да се ради о јасној провокацији суседне земље, а европосланица Марија Спиракис изјавила је да је затражила да Европска комисија расправља о овом, како га је назвала, „инциденту без преседана“.
„Турска оправдања више нису убедљива... Очигледно је да се оваква тактика застрашивања и назадовања демократије не може толерисати и због тога тражим да Европска комисија хитно заузме став“, нагласила је она.
Турски потез осудио је и градоначелник Атине Костас Бакојанис, који се налази у посети Истамбулу и свом колеги Екрему Имамоглуу.
„Незамисливо ми је и тешко разумљиво да једном регионалном гувернеру и званичнику ЕУ може да буде забрањен улазак у Турску. Желим да верујем да ће бити пружена објашњења, као и извињење“, изјавио је он.
Имамоглу, пак, политички противник турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, обавезао се да ће истражити околности под којима се инцидент догодио, као и ад ће о томе обавестити јавност и, како је рекао, све балканске градове.
Брод грчке ратне морнарице у Егејском мору - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
РЕГИОН
Турскa и Грчкa у клинчу око острва у Егеју, НАТО неће дозволити сукоб
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала