- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Тајна манастирског еликсира: Север Косова има „море“ - прича се да лечи 100 болести

© Фото : Спутњику уступила Весна ИлићСветланина унука у "мору сунца"
Светланина унука у мору сунца - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Пратите нас
Север Косова и Метохије има море, "море сунца" чији је власник учитељица из Сочанице, Светлана Радосављевић. Реч је о пољу невена за кога кажу да лечи сто болести. Од те биљке ова жена прави лековите креме и уља. Љубав је постала хоби, а он би могао да постане озбиљан посао, захваљујући помоћи коју је добила од Канцеларије за Косово и Метохију.
Сви у Сочаници знају је као учитељицу Основне школа "Вук Караџић", а у другим местима на Косову по невену кога је почела да гаји пре 23 године, када се породила са најмлађом ћерком. Био је то њен четвти порођај, кренули су здравствени проблеми које је решила - невеном.
"Од тог првог засада направила сам мало креме, делила сам рођацима, свима по мало, тако је кренуло. После пет година почела сам да правим веће количине, да садим, тако да сада има осаемнаест година како непрекидно садим невен", каже Радосављевићева.

Море на 30 ари

Море сунца, како ово поље зову у њеној породици, сада се простире на чак 30 ари. Наша саговорница каже да је у Србији чај, уопште цвет невена, који би могао да успева свуда, недовољно цењен.
© Фото : Спутњику уступила Весна ИлићСветлана Радосављевић из Сочанице на Косову и Метохији
Светлана Радосављевић из Сочанице на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Светлана Радосављевић из Сочанице на Косову и Метохији
"Кажу да лечи 100 болести. Шале се са мном, да нађем сто прву, и ја се шалим, јер то још није проглашено за болест, сви желе да буду лепи, буде и то некоме потреба. Невен је свестрана биљка, лака је за узгој, а што је најбоље, није се показало да је било ко на њу алергичан. Не постоје алергични на невен, без обзира који дуги алергени им сметају из биљака, то ми се свидело, јер сам и сама имала проблеме са алергијом".
Иако је било где могуће набавити крему од невена, велика је разлика између оне из велике, комерцијалне продаје и оне коју прави наша саговорница. Она по традиционалном рецепту производи балзаме, креме и уље, а база је увек иста.
"Ставим мало већу количину невена, то је моја предност, јер имам пуно сушеног цвета, па појачам мало, гледам да домаћа маст буде од свиња које су храњене како треба, а не концентратом, јер у том случају маст нема компактност, није глатка. А што се тиче уља, оно зри 40 дана на сунцу. Правим и сапуне од невена, правила сам и јастуке за оне који пате због алергије".

Мелем и у манастирима на Косову

За Дан општине своје суграђане почастила је ликером од невена, у сезони, младо лишће сервира у салати. Лековите креме Светлане Радосављевић стигле су и до места где се народ на Косову и Метохији највише окупља, прво у манастир Сочаницу, у време када је његов игуман био отац Дамјан.
"Он ми је саветовао да буду у продаји, и њему је балзам помогао, пристала сам, али да део зараде остане манастиру. Људи воле ту да купе, знају ко прави, знају да то није нешто што се није показало као добро. Сада се може наћи и у манастиру Дубоки Поток, у манастиру Светог Никите. До пре неколико година, кад је било могуће, слала сам у Острог. Сад више не могу, јер су се те прекограничне ствари много промениле, траже и из других манастира, али ја не могу да постигнем да однесем свима".
© Фото : Спутњику уступила Весна ИлићСве је лековито, балзам, уље, многи користе и сапун од невена, због лепоте
Све је лековито, балзам, уље,  многи користе и сапун од невена, због лепоте - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Све је лековито, балзам, уље, многи користе и сапун од невена, због лепоте

Љубав пренела на унуке

Ова учитељица додаје да продаја иде добро, највише по препоруци. Ипак, ова жена необичног хобија највећи део своје мини производње поклони.
"Кад год чујем да неком треба, поклањам, па ако им одговара, људи и купе. Задовољство је некоме помоћи, а деца и унуци ми помажу, све радимо уз божију помоћ".
Наша саговорница има шесторо унучади, пренела им је љубав према природи и свом хобију;
"Шта год им се деси, нека мала огреботина, дај бако "невенову". Мој унук каже, то ти је бако за све, немој да се мучиш да правиш за ово и оно, кажи, то је маст за све. Помажу ми, мало мање у берби, зато што има доста пчела, не волим да су ту, бере се од 11 до 16 часова, тад је невен у цвету, тад их мање ангажујем, али они су ту да ми припреме кутије, да припреме налепнице, да их изрежу".

Помоћ Канцеларије за Косово и Метохију

Ова година је била сушна, није задовољна приносом, једна трећина засада се осушила, није могла да залива. Ипак, ова година за посао са невеном је пресудна. Добила је подршку Канцеларије за Косово и Метохију. Реч је о сппецијалној сушилици за цвет, а већ је пробала да суши и воће, шљиве.
© Фото : Спутњику уступила Весна ИлићСветлана планира да сушару искористи и за обраду лековитог биља које бере у оближњој планини
Светлана планира да сушилицу искористи и за обраду лековитог биља које бере у оближњој планини - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Светлана планира да сушару искористи и за обраду лековитог биља које бере у оближњој планини
"Много нам је то помогло, они знају да сам дугогодишњи произвођач, видели су и моја поља, знали су да ми је то неопходно, зато су нам изашли у сусрет. Добили смо сушару запремине 200 килограма, сад се невен за пет сати осуши, а раније сам га сушила неколико дана на сунцу, мучила се, померала, носила, износила. Сада добијам много квалитетнији цвет, много више задржи мириса и етеричног уља, са краћим сушењем много више у цвету остане, почев од мириса, до свега што је лековито".
У сезони, Светлана сваког трећег дана убере 70 килограма невена. Сушара је из Канцеларије за Косово и Метохију стигла на пола сезоне, тако да ће њене праве ефекте видети следеће године.
Захваљујући овој донацији има план да прошири посао. Радосављевићи имају кућу у селу Борчане које се такође налази близу Лепосавића, али на хиљаду метара надморске висине.
"Ту има доста дивљег оригана, кантариона, хајдучке траве, искористићу сушару и за обраду тог лековитог биља. Квалитет је загарнатован, тамо нема загађивача", каже Светлана.
Пре седам година монаси који препоручују њене мелеме послали су их у Институт за проучавање лековитог биља "Др Јосиф Панчић", употреба је и званично одобрена. Добили су и потврду да у њима нема тешких метала, што је важно, с обзиром са ког подручја долазе.
© Фото : Спутњику уступила Весна ИлићБерба невена, учествују и деца и унуци
Берба невена, учествују и деца и унуци - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Берба невена, учествују и деца и унуци
Наша саговорница је свесна да од невена може да направи велики посао, ако уложи у маркетинг. И такав план постоји, али не жури, ако сада уз сушару заради више, прво ће уложити у стаклену амбалажу, али и покушати да развије продају на северу земље.
"Незгодно је због границе, производњу сам на Косову регистровала као индивидуални бизнис, извоз за ужу Србију би ми значио, платила бих царину, то није проблем, али морала бих да имам регистровану фирму и горе, а то ми је већ компликовано. Али свакако шаљем мелеме у Београд и друге градове, свима којима је потребно, све до Норвешке".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала