- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка примила информацију и послала ловце ка Ирану

© Flickr / U.S. Department of DefenseАмерички борбени авиони
Амерички борбени авиони - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
Пратите нас
САД су послале борбене авионе из Персијског залива према Ирану, као одговор на обавештајне извештаје у којима се наводи да Техеран планира напад на Саудијску Арабију, пише Вашингтон пост.
Претходно је Волстрит Џурнал објавио да је Ријад известио Вашингтон да би ускоро могли да се догоде ирански ракетни и беспилотни удари на циљеве унутар саудијске територије.
Након што су примиле информацију, Америка је послала своје авионе у регион и ка иранском ваздушном простору „као оружану демонстрацију силе“, известио је ВаПо.
Иранско министарство спољних послова одбацило је тврдње да планира да нападне Саудијску Арабију као „неосноване оптужбе“, смишљене „да би се створила негативна атмосфера против Ирана и уништили тренутни позитивни трендови са земљама региона“.
Ријад је деценијама главни савезник Вашингтона у Заливу, али је будућност тих односа доведена у питање након што је ОПЕК, коју де факто води Саудијска Арабија, почетком октобра одлучила да смањи производњу нафте. .
Тај потез је реализован упркос томе што су САД позвале Саудијце да учине супротно, тврдећи да би ниже цене нафте нашкодиле Русији и отежале Москви да финансира војну операцију у Украјини, преноси РТ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала