- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Уникатно и виртуозно: Иво Погорелић одржао концерт на Коларцу

© Tanjug / JADRANKA ILICИво Погорелић
Иво Погорелић - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
Пратите нас
Славни пијаниста Иво Погорелић свирао је на свој препознатљив уникатан начин дела Фредерика Шопена вечерас на давно распродатом концерту у Коларцу у оквиру програма 54. Бемуса.
Погорелић је виртуозно дочарао раскош музике композитора романтизма који је у историји класичне музике остао упамћен као "песник клавира".
Овог пута, публика је имала прилику да слуша композиције Шопена које је Погорелић снимио на албуму објављеном почетком ове године за "Сони класикал".
На програму концерта нашли су се класици пијанистичке литературе.
Полонеза-фантазија у а-дуру, оп. 61, Соната за клавир бр. 3 у ха-молу, оп. 58, Фантазија у еф-молу, оп. 49, Берсеза у дес-дуру, оп. 57 и Баркарола у фис- дуру, оп. 60.
Иво Погорелић, чија је концертна извођења “Њујорк тајмс” оценио као креације које стоје 200 година испред свог времена, један је од засигурно најинтригантнијих и најзначајнијих класичних музичара данашњице. Славни пијаниста је овацијама испраћен са сцене.
Погорелић је у фабрици "Стенвеј" у Хамбургу изабрао клавир на којем је 2017. године свирао на Коларцу, захваљујући тадашњој уредници музичког програма Задужбине Мирјани Лазаревић. На том клавиру је свирао и вечерас.
Увек је истицао да код њега Коларац буди лепа сећања и да има посебно значење будући да је на његовој сцени имао свој први јавни наступ 1968. године.
У претходној сезони Иво Погорелић остварио је запажене наступе на фестивалима “Шлезвиг-Холштајн”, “Рур” и “Мито”, затим на бројним европским сценама, као и у САД и Канади, док га у текућој 2022/2023, поред најављених реализација нових студијских снимака очекују концертне турнеје по Европи и Далеком Истоку (Јапану, Тајвану, Јужној Кореји и Кини), на којима ће изводити реситалски програм са делима Фредерика Шопена и клавирске концерте романтичарских стваралаца, пренео је Танјуг.
Брин Терфел - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
СРБИЈА
Отворен 54. БЕМУС оперским концертом чувеног велшког бас-баритона Брина Терфела
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала