- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Изазива бес и иритира: Зашто је Зеленски досадио западним савезницима

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајински председник Владимир Зеленски
Украјински председник Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
Пратите нас
Украјински председник Зеленски већ је досадио западним савезницима јер његове снаге нису успеле да нанесу стратешки пораз Русији на територији Украјине. Осим тога, кажу за Спутњик руски експерти, од почетка специјалне операције, Украјина је планирала да буде инструмент за „обуздавање“ Русије, а уместо тога је постала инструмент слабљења Запада.
Како је написао на свом налогу на Твитеру, француски политичар и лидер партије „Патриоти“ Флоријан Филипо, Сједињене Америчке Државе почињу да се умарају од Зеленског и траже од њега да покаже да је отворен за дијалог с Русијом.
Међутим, према речима политичара, не искључује се могућност да амерички председник Џозеф Бајден уклони са власти украјинског председника када му више не буду биле потребне услуге марионетског кијевског режима.

Зеленски изазива бес и иритацију

Ипак, према мишљењу руског политиколога Владимира Корнилова, украјински председник ће Сједињеним Америчким Државама бити потребан све док се буде налазио под потпуном контролом Запада.

„Што се тиче Украјине, ова земља је Американцима потребна искључиво као упориште против Русије. Сходно томе, Сједињеним Америчким Државама биће потребан и украјински председник, све док се буде налазио под потпуном контролом Запада. Међутим, његове глупе изјаве и захтеви, понекада изазивају бес и иритацију код западних савезника“, констатује наш саговорник.

Са овом оценом слаже се и руски политиколог Јуриј Светов. Према његовим речима, Зеленски никада није био самосталан политичар.
„Зеленски уопште није самосталан политичар. Он је марионета Сједињених Америчких Држава. Његова националност је одиграла важну улогу у избору баш њега за председника. Многи су маштали да Украјина постане националистичка држава и да се на њеном челу налази Јевреј ком нико неће моћи да замери што се у овој земљи подстиче национализам. Због тога, украјински председник је принуђен да се повинује онима који су га довели у председничку фотељу“, објашњава саговорник Спутњика.

Досадио западним савезницима

Како каже за Спутњик Водећи истраживач за безбедносне студије Руске академије наука и војни експерт Константин Блохин, украјински председник је досадио западним савезницима јер његове оружане снаге нису успеле нити да исцрпе нити да изморе Русију.
„Украјински председник Владимир Зеленски увелико је досадио западним савезницима јер није успео да нанесе стратешки пораз Русији на територији Украјине. Тиме је разочарао америчког председника Џозефа Бајдена. Осим тога, европска складишта се празне, а Украјина и даље није задовољна нити количином оружја, нити количином новца које добија од почетка руске специјалне војне операције. Ово Западу изузетно смета“, објашњава саговорник.
Од почетка сукоба на територији Украјине, ова земља је требала да буде инструмент за „обуздавање“ Русије, међутим, како каже Блохин, украјинска држава је постала инструмент слабљења Запада.
„То показују антируске санкције које изузетно погађају Европљане и Американце. Због тога, све више политичара у Западној Европи и Сједињеним Америчким Државама, међу којима је и бивши амерички председник Доналд Трамп, позивају украјинску државу да започне преговоре са Русијом. Међутим, не искључује се могућност да ће све више политичара позвати Украјину да се освести и седне за преговарачки сто са руском државом“, констатује експерт.
Подсетимо, почетком октобра украјински председник Владимир Зеленски потписао је указ о ступању на снагу одлуке Савета за националну безбедност и одбрану Украјине о немогућности вођења преговора са руским председником Владимиром Путином.
С друге стране, Русија не одбија дијалог са Украјином. Крајем октобра председник Русије Владимир Путин изјавио да је Москва спремна за преговоре с Кијевом, али да су украјинске власти одлучиле да га прекину. Портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришу одлуку Зеленског, изјавио је да је Кијев одбио да преговара с Москвом по налогу Вашингтона.
Обнова Маријупоља - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
РУСИЈА
Украјинци рушили, Руси граде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала