- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Мађарска се противи плану ЕУ да помаже Украјину

© Sputnik / Лола Ђорђевић Петер Сијарто
 Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
Пратите нас
Мађарска је против плана Европске уније да пружа помоћ Украјини на рачун средстава која су заједнички прикупљена, преноси агенција Блумберг позивајући се на министра иностраних послова Мађарске Петера Сијарта.
Сијарто је на конференцији у Софији навео да је Мађарска пружала помоћ Украјини и да ће наставити. Мада, Будимпшета је против било каквих споразума у којима ће се финансирање реализовати заједно са другим земљама-чланицама ЕУ, изјавио је мађарски министар.
Прошле недеље је ЕУ предложила нови пакет војне помоћи Украјини за 2023. годину у вредности 18.000 евра. Предвиђено је да се користи буџет ЕУ као гаранција за прикупљање средстава за Кијев, што подразумева промену правила, која захтевају једногласну подршку 27 држава-чланица.
Мађарска је раније подржала одлуку ЕУ о заједничким финансијама за обнову блока након пандемије вируса корона, али још увек није добила свој део због претензија према законодавству.
Европска комисија је средином септембра предложила Савету ЕУ да уведе Мађарској неке услове у буџету ЕУ, како би обезбедили заштиту буџета ЕУ и њених финансијских интереса од кршења принципа владавине права у Мађарској.
То би значило замрзавање око 7,5 милијарди евра које је ЕУ планирала за Будимпешту. То је први случај у историји ЕУ од пре две године када је направљен механизам услова, који ће штитити буџет друштва од корупције.
Застава Мађарске - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
Специјална операција у Украјини
Мађарска: Санкцијама против Русије ЕУ претворила украјински конфликт у глобални проблем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала