- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривене најстарије планетарне рушевине у нашој галаксији

© Фото : WikiImagesЗвезда бели патуљак – илустрација
Звезда бели патуљак – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
Пратите нас
Астрономи су идентификовали један од најстаријих камених и ледених планетарних објеката у Млечном путу, најстарију познату звезду у нашој галаксији која акумулира остатке малих планетарних тела која круже око њега.
Међународна група астрофизичара вођена тимом са Универзитета Ворвик у Великој Британији објавила је резултате студије о белом патуљку који се налази 90 светлосних година од Земље и да је звезда стара око 10,7 милијарди година.
Већина звезда величине нашег Сунца завршава свој живот претварајући се у беле патуљке – звезде које сагоревају своје „гориво“, избацују своје спољашње слојеве и полако се хладе.
Честим избацивањем слојева у завршним фазама овог процеса, оближњи планетарни систем се уништава, остављајући само фрагменте у орбити ових звезда. У истраживању, астрофизичари су проучавали два бела патуљка које је управо открила свемирска опсерваторија ГАИА.
Обе звезде су окружене крхотинама уништених планета, али један од патуљака је необично плаве боје, а други је црвенији бели патуљак у непосредној близини. Истраживачи су испитивали обе звезде различитим инструментима који су подложни различитим таласним дужинама светлости.
Посматрања су показала да је црвена звезда ВДЈ2147-4035 стара око 10,7 милијарди година, пошто је провела 10,2 милијарде година као бели патуљак који је изгубио гориво. Друга плава звезда ВДЈ1922+0233 је само нешто млађа и „загађена“ је планетарним остацима, по саставу слична Земљиној континенталној кори.
Истраживачи истичу да остаци пронађени у црвеној звезди ВДЈ2147-4035 припадају древном планетарном систему који је преживео трансформацију звезде у белог патуљка. Астрономи верују да су ово остаци најстаријег планетарног система Млечног пута.
Сунце - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Сензација у свемиру: НАСА објавила невероватан снимак Сунца – упутило нам осмех /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала