- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Подметачина САД: Потпирују сукоб на Блиском истоку у страху од „смртног ударца" по њихову доминацију

© Sputnik / Виталиј ПодвицкиАмеричка политика на Блиском истоку
Америчка политика на Блиском истоку - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
Пратите нас
САД покушавају да саботирају спуштање тензија у Персијском заливу и на Блиском истоку, јер у последње време иза сцене долази до отопљавања односа између Саудијске Арабије и Ирана. То је нешто што Америка, па и Израел, желе по сваку цену да спрече и зато им је Иран сада у фокусу, оцењује политиколог Александар Павић.
Коментаришући вест да су САД послале борбене авионе из Персијског залива према Ирану, као одговор на обавештајне извештаје у којима се наводи да Техеран планира напад на Саудијску Арабију, Павић каже да Иран нема никаквог интереса да односи са Саудијцима ескалирају.

САД саботирају отопљавање односа

„Иран је демантовао ову подметачину, односно те наводе да планира да нападне Саудијску Арабију. Са друге стране ни Саудијска Арабија нема интереса да заоштрава односе са Ираном, али може да се деси да је неко из саудијског естаблишмента, ко има чврсте, вишедеценијске везе са Америком, у договору са Вашингтоном пустио ту „буву“. Мислим да Ирану треба веровати да нема такве планове јер та земља полако излази из дугогодишње изолације и у фази је склапања великих гасних и нафтних аранжмана са Кином и Русијом. Такође, Иран је једна врло битна тачка у евроазијском повезивању које воде Русија и Кина и због тога је, између осталог, трн у оку Американцима“, указује Павић.
Са друге стране, додаје политиколог, Саудијска Арабија полако излази из „анакондиног загрљаја“ Вашингтона, па ће Сједињене Државе све учинити како би онемогућили неко зближавање или бар отопљавање односа између Иранаца и Саудијаца:
„Саудијска Арабија показује интересовање да се прикључи БРИКС-у и већ је у партнерским односима са Шангајском организацијом за сарадњу, што су ствари које су за Вашингтон смртна опасност. Зато се све ово дешава и све ово долази из вашингтонске кухиње, из кухиње америчке „дубоке“ државе“.

Обуздавање Ирана

У осврту на изјаву председника САД Џозефа Бајдена, који је на недавном политичком скупу изразио солидарност са демонстрантима у Ирану и поручио им да не брину јер ће „ослободити Иран”, Павић каже да нема сумње да су Америка и Велика Британија умешани у протесте који букте у Ирану.

„Све што се дешава је у функцији обуздавања Ирана јер се Американци никада нису помирили са променом власти 1979. године, са иранском револуцијом и губитком свог човека у тој земљи, шаха Резе Пахлавија. Наиме, Иран је кључно место у Евроазији, велика сила у Персијском заливу која није под контролом Американаца, а Русија и Кина без Ирана не могу да спроведу у дело своју замисао о интеграцији евро-азијског простора“, објашњава наш саговорник.

Иран је, додаје Павић, јако богат нафтом и гасом, а Американци никада нису прежалили што су изгубили контролу над огромним ресурсима којима Иран располаже.
„Такође, троугао Иран-Русија-Кина је нешто што би било гарант успешних евроазијских интеграција које нису по вољи Вашингтона, јер би то био смртни ударац англо-америчкој доминацији и сновима о повратку једнополарног света. Све су то разлози зашто је Иран под санкцијама толико дуго. Чак је и споразум о нуклеарном програму, из кога су Американци једнострано иступили, био метод обуздавања Ирана“, напомиње Павић.
Међутим, примећује политиколог, Иран је научио да живи под америчким санкцијама, па га ни ове последње, уведене због наводне испоруке беспилотних летелица Русији, неће много погодити.
„Ирану Запад више не треба и он то и показује склапањем изузетно вредних споразума са Кином и Русијом. Наравно да би било боље да санкција нема јер би иранска нафта и гас могли да иду и према Западу, али свет је довољно велики да Иран сасвим довољно може да се развија и без Запада. Међутим, Западу смета свако ко може да се развија мимо његове контроле и зато уводи санкције. Исти је, дакле, принцип када је реч о санкцијама против Ирана, Кине, Русије, Венецуеле, Кубе, Северне Кореје или Србије. Свакоме ко засмета Западу уводе се санкције и то под изговорима у које одавно више нико не верује“, закључује Александар Павић за Спутњик.
Волстрит Џурнал је објавио да је Ријад известио Вашингтон да би ускоро могли да се догоде ирански ракетни и беспилотни удари на циљеве унутар саудијске територије. Иранско министарство спољних послова одбацило је тврдње да планира да нападне Саудијску Арабију као „неосноване оптужбе“, смишљене „да би се створила негативна атмосфера против Ирана и уништили тренутни позитивни трендови са земљама региона“.
Ирански дрон Shahed 149 Gaza - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
Специјална операција у Украјини
Предлог из Кијева: Ударити на иранску војну индустрију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала