- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска војска одбила офанзиву украјинских снага у Херсонској области

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаАртиљеријске снаге Јужног војног округа руских снага током борбених дејстава у Запорошкој области
Артиљеријске снаге Јужног војног округа руских снага током борбених дејстава у Запорошкој области - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
Пратите нас
Руске артиљеријске снаге одбиле су напад Оружаних снага Украјине на правцу Николајев-Кривој Рог, противник је потиснут на првобитне положаје, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
Он је додао да су руске снаге такође у купјанском правцу одбиле офанзиву два украјинска батаљона, појачаних плаћеницима. У нападу авијације, артиљеријском ватром и активним дејствима руских снага офанзива је заустављена. У борбама је убијено до сто украјинских војника и плаћеника, а уништено два тенка, пет оклопних возила и пет камионета.
У неуспешним покушајима напада у правцу Красног Лимана погинуло је више од 120 украјинских војника, а до 130 је рањено. У борбама је уништено три тенка, два оклопна возила и пет украјинских аутомобила.
Руска средства за ПВО оборила су украјински хеликоптер Ми-8 у Херсонској области.
Уништена су два складишта ракетног и артиљеријског наоружања у Запорошкој области, као и складиште горива за војну технику Оружаних снага Украјине у Николајевској области.
У Доњецкој Народној Републици и Запорошкој области уништене су две радарске станице украјинских противваздушних ракетних система С-300.
Осим тога, у Доњецкој Народној Републици уништен је украјински противваздушни ракетни систем „Бук М1“.
У ДНР је такође уништено шест беспилотних летелица.
У претходна 24 часа пресретнуто је 14 ракета испаљених из вишецевних бацача ракета „Химарс“ и „Ољха“ у Херсонској области и ДНР.
Према Конашенковим речима, кијевски режим наставио је са провокацијама у циљу стварања претње од техногене катастрофе на Запорошкој нуклеарној електрани.
Током претходног дана артиљеријске јединице Оружаних снага Украјине испалиле су из Дњепропетровске области седам граната великог калибра на индустријску зону Запорошке нуклеарке.
Узвратном ватром руске артиљерије непријатељска батерија је уништена.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 331 авион, 170 хеликоптера, 2.458 беспилотних летелица, 387 противваздушних ракетних система, 6.421 тенк и других оклопних возила, 884 борбена возила противваздушних ракетних система, 3.562 артиљеријска оруђа и минобацача, као и 7.109 јединица специјалних војних возила.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала