- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

У Немачкој помама за грејалицама и стручњацима за уштеду енергије

CC0 / / Кварцна грејалица
Кварцна грејалица - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
Пратите нас
У Европи се под страхом због снабдевања гасом грађани довијају како да обезбеде грејање ове зиме, али и да смање рачуне. Осим што су многи прешли на пелет и дрва, грејалице на струју и уљани радијатори достижу рекордне продаје.
Многи спас од хладноће виде у електричним грејачима, а добра алтернатива је и електрични покривач. Само у Немачкој за девет месеци продато је око милион електричних грејача. Али и на томе се штеди струја.
Електрично ћебе кошта око 130 евра и има четири нивоа загревања.

„На четири постаје баш вруће, па га обично ставимо на један пре спавања и то је довољно. Следећа година ће бити још тежа. тренутно су резервоари за гас тренутно пуни, а на крају зиме биће празни“, каже Денис Сајмон Берлина.

У Европи је права помама за стручњацима енергетске ефикасности. Њихове савете за брзе уштеде енергије траже компаније, а највише грађани како би смањили рачуне за грејање.
„Цене нафте су се утростручиле у последње три године. Желимо да видимо шта је могућа алтернатива", рекао је Вернер Гернант из околине Франкфурта.
Мелани Шлепуец каже да се на савет стручњака чека и до два месеца.
„Скидамо кров у потпуности, скинемо стару изолацију и стављамо нову. То би била једна од могућности, да се побољша ситуација“, наводи овај експерт.
А у једном немачком селу имају одговор на енергетску кризу – греју се на биомасу. Постројење на које су сви повезани користи дрво које је само за те намене и не угрожавају животну средину, пише РТС.
„То је дрво из локалних шума, дрво које није погодно за индустрију. У топлани га спаљујемо и добијамо и топлу воду и грејање за наше мештан“, истиче Андреас Хајенхаузер.
Крајем месеца Брисел ће поново разматрати ограничење цене гаса на нивоу Уније. У међувремену неке чланице сопственим кризним плановима покушавају да обуздају даља поскупљења струје и гаса бар током грејне сезоне.
Бензинска пумпа у Београду - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
ЕКОНОМИЈА
Пет савета како да се резервоар спорије празни
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала