Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучевић: Рискантна ситуација на северу Косова, направљен безбедносни вакуум

© Sputnik / Олег ИвановСрпске трупе и оклопна возила на путу између села Рашка и пункта Јариње на административној линији
Српске трупе и оклопна возила на путу између села Рашка и пункта Јариње на административној линији  - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
Пратите нас
Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да на Косову и Метохије напета ситауција, али да се нада да неће доћи до ескалације, истичући да је КФОР сада битан фактор, који не би смео да дозволи да Аљбин Курти пошаље албанске полицајце на север КиМ, да замене српске, и практично изврше окупацију четири општине на северу покрајине.
На питање какве су безбедносне процене, министар Вучевић је за Танјуг рекао да се пажљиво прате и процењују сви потези Приштине, која супротно Бриселском споразуму, прави базе за специјалне полицијске јединице на територији четири општине на северу, са српском већином.
Сада, када су се српски полицајци повукли из полиције, направљен је безбедносни вакуум и додатно је рискантна и компликована ситуација, јер се поставља питање - ко ће да обавља сада те редовне, свакодневне полицијске активности, указао је Вучевић.
"Надам се да ће КФОР и ЕУЛЕКС преузети ту улогу, јер би било јако опасно ако Приштина одлучи да пошаље припаднике полиције албанске националности, с других делова КиМ на север, да уђу у већински српске општине“, указао је министар одбране.
Он је навео да Србија нема проблема са базама КФОР-а, јер су оне у складу са Куманосвским споразумом и Резолуцијом 1244, али не може да прихвати да РОСУ или неке друге јединице праве базе и демонстритрају силу сваки дан на Јарињу, Брњаку, Газиводама...
"Ја се надам да неће бити окидача за ескалацију, али да могу да вам то искључим - било би неодговорно и неозбиљно. Заиста не знам шта још може да се деси, шта Куртију још може да падне на памет“, рекао је Вучевић.
Он је указао и да председник Србије Александар Вучић разговара са свм релевантним политичким чиниоцима међународне заједнице, док је начелник Генралштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, у свакодневном контакту са командантом КФОР-а, те да комуникација постоји.
На питање постоје ли чвртсе гаранције да ће они заштити Србе, ако дође до проблема, Вучевић је рекао да верује да хоће:
"А, да вам кажем да има чврстих гаранција, то не могу. То су све политички неутралне изјаве, у контексту позива обе стране на уздржаност, да није добро што су Срби напустили институције...Знамо да није добро, а шта друго да радимо? Шта да раде Срби тамо, куда води даље пут?".
Подсетио је да је крајем јула ситуација била напета, када је Курти спремао имплементацију одлуке о регистарским таблицама и личним документима, да су Срби били чврсто решени да не дозволе да их ико малтретира, али да је међународна заједница дефинисала да Приштина има право да ради као и све друге државе, јер их они виде као независну државу.
На питање да ли је сада гора ситуација, Вучевић је рекао да је то тешко поредити, али да је ситуација и сада напета.
"Надам се да неће доћи до даље ескалације и зато позивамо међународну заједницу. КФРО је сада веома битан фактор, да не дозволи да Куртију падне на памет да пошаље албанске полицајце на север, да замене српске полицајце, или да замене српске судије и тужиоце, и да практично изврше окупацију, у правом смислу те речи, четири општине на северу КиМ", нагласио је Вучевић.
Упитан да ли КФОР има свест о осетљивости ситуације на терену, те хоће ли се трудити да то спречи, Вучевић је рекао да они на терену имају добар преглед ситауције, али да је реакција и питање политичких инструкција из НАТО-а и људи који доносе одлуке.
"Не могу да кажем да је то само питање војничке процене онога ко командује на терену, али делује да командант КФОР-а, Италијан, разуме шта се дешава. Али, то не значи да га идеализујем и да он подржава одлуке Срба. Они имају удржан, војнички став, али надам се да им неће пасти на памет да дозволе косовској полицији да крене у окупацију четири општине", поновио је Вучевић.
На констатацију да су се појавиле информације да се војска групише код административних прелаза, Вучевић је рекао да се Војска Србије креће суверено и слободно по целој територји земље, која је под нашом контролом, сме да напушта касарне, обавља вежбе и маневре.
Подсетио је да је председник, врховни командант 26. октобра издао наредбу о повећаном степену борбене готовости армије, у контексту дешавања на КиМ, као и да су константно присутни покушаји шпијунирања и надгледања наше војске, њених јединица, размештаја, снимања војних пбјеката и касарни.
"Од када сам министар одбране, то је константа, да покушавају да са беспилотним летелицама надлећу и снимајуу војне објекте, траже наше јединице. Долазимо до закључка да њих интересује размештај јединица Восјке Србије", констатовао је Вучевић.
Министар одбране је поручио да се Војска Србије не спрема за рат, али има снагу, оспособљена је и припремљена да изврши сваки задатак врховног команданта.
"Ми никоме ме претимо. Војска Србије није удружење љубитеља лепих ствари и књижевности, него сила и атрибут државе. Војска постоји да брани државу и њене грађане. Не изазивамо рат, не ратује нам се, али то не значи да се плашимо и да не можемо да одговоримо на изазове. Ако председник Вучић каже да нема нове ''Олује'', ''Бљеска'', погрома из 2004, а буде ли неко покушао нешто слично, Војска Србије је спремна да одговори на сваки задатак", поручио је министар одбране.
Вучевић је указао да је ситуација безбедносно веома изазовна и политички сложена, с обзиром на све што се дешавало, не само у последњих 48 сати, већ и последњих неколико месеци, имајући у виду једностране одлуке Приштине, уз, вероватно најдраматичније - да неко у срцу Европе прогласи да Бриселски споразум не постоји, да је мртав и да им не пада на памет да ни после 10 година испуне своје обавезе.
Када је реч о међународној заједници, Вучевић је рекао да Вашингтон чак има најуздржанији и најкоректнији однос, и да САД, иако не треба имати заблуду да ће променити став о тзв. Косову, не желе да дође до ексалације, да им не треба сукоб на КиМ и желе да се све врати у форму дијалогу.
На питање да ли прети ескалација ситуације на КиМ, Вучевић је поручио да Србија не жели сукобе и ратове, и да се нико не јуначи, нити звецка оружјем, већ да само желимо да се вратимо дијалогу, али и да су за дијалог и мир увек потребне две стране.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала