- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Црни пантер виђен на северу Србије: Мештани тврде да је откривен и термовизијом /видео/

CC0 / Unsplash/mana5280 / Црни пантер
Црни пантер - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
Пратите нас
Пољопривредници и ловци из околине Апатина верују да се у њиховом крају појавио црни пантер. Поједини тврде да су га лично видели и да страхују за безбедност.
Петар Сладић, пољопривредник и ловац из Сонте код Апатина, каже да је крај своје њиве видео црног пантера.
„Било је то око пола два поподне кад сам са колегом сејао јечам на потезу званом Циганхат. На неких 400-500 метара од нас је била ивица шумарка из којег је, уз онај карактеристичан елегантан ход велике мачке, без журбе и страха изашла животиња. Одмах ми је било јасно шта видим, али сам ћутао, све док пантера није видео и колега који ме је као ловца питао у какву животињу ми то гледамо. Леопард се запутио пољским путем, у једном моменту застао, окренуо главу ка нама, након чега је кренуо ка такозваном Баба Катином салашу и изгубио нам се из вида“, испричао је Сладић.
Сладић мисли да је можда црног леопарда на отворено „истерала“ пуцњава ловаца, пошто је био у питању ловни дан на фазане.

Страх мештана због црног пантера

„Право да вам кажем, не бих ни сад причао, али оваква животиња може бити врло опасна и за људе, уосталом и моја деца се често возе бициклом по околини, па заиста не бих желео да и они имају такав сусрет“, каже Сладић за „Дневник“.
Како каже, ни он ни колега нису желели да причају шта су видели, како не би наишли на исмевање познаника, већ су се дискретно распитивали неколико дана да ли је неко видео неку необичну животињу.
Већ након три дана сонћански ловци су, захваљујући термовизијским двогледом које користе у лову и пребројавању дивљачи, такође видели пантера и то у рејону Апша, крај Сонте, па су се и Петар и његов колега одважили да потврде изненађујући сусрет са егзотичном животињом.

Потрага у Мађарској

Прича о црном пантеру на северу Србије појавила се и крајем прошле године, јер су мађарски медији објавили како је таква животиња примећена у околини Кечкемета. Према наводима мађарских медија, сигурносне камере снимиле су црну животињу из породице мачака, чију су величину стручњаци проценили на око 180 центиметара дужине и 60 центиметара висине.
Тамаш Токович, директор Зоолошког врта у Кечкемету, рекао је да је пантер прилагодљива животиња и да дневно може да пређе 10 километара.
Кечкемет је од Апатина удаљен око 150 километара ваздушном линијом, па се мештани насеља на северу Србије плаше да би ова животиња могла до сада да дође до њих шумским појасом уз Дунав, који личи на природно станиште леопарда – влажне, мочварне шуме.

Прилагодљива животиња

Милан Мирић-Мики, власник зоолошког врта „Зоо Мики“ у Колуту код Апатина, првог приватног зоолошког врта у некадашњој Југославији, уједно и сарадник Покрајинског завода за заштиту природе, гаји дозу скепсе поводом прича о опасном предатору.
„Искрено и сам сам био зачуђен овом причом коју сам из друге руке и сам чуо пре четири-пет дана. Наиме, о појави црног пантера ми је причао човек који је тврдио да је његов брат видео ову звер у шумама око Апатина, али да што због страха, што због лошег и застарелог телефона није успео и да га сними“, испричао је Мирић за домаће медије.
Он додаје да му је насумњивија управо чињеница што о овој звери нема ранијих сведочења.
„Уколико се у овом случају ради о црном пантеру за којим је прошле зиме постојала потрага у околини мађарског Кечкемета, а који је по мојим, додуше незваничним, информацијама заправо побегао из заточеништва у Аустрији, све је могуће. Наиме, мада се ради о животињи која не постоји у слободи на нашим просторима, њена прилагодљивост би јој омогућила и дуже преживљавање, поготово уколико има извор хране. А то је оно што густе шуме Подунавља, уз сигурно склониште, могу да пруже оваквој врсти предатора“, каже Мирић.
Према његовим речима, оваква звер не би представљала неку велику опасност по људе.
„У случају сусрета са људима леопард, који је једна од најмањих дивљих мачака, сам би побегао, а пре тога би се свакако потрудио да га нико ни не види“, каже Милан Мирић.
Медвед у Црној Гори зауставио саобраћај - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
ДРУШТВО
Несвакидашњи снимак из Црне Горе: Медвед „контролише“ саобраћај /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала