Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Свети Димитрије нека заштити од свих непријатеља“: Косовска Митровица прославља градску славу

© Sputnik / Теодор АнастасијевићКосовска Митровица прославља градску славу - Митровдан
Косовска Митровица прославља градску славу - Митровдан - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
Пратите нас
Грађани Косовске Митровице данас славе градску и храмовну славу Митровдан, празник Светог великомученика Димитрија. Свечану литургију служио је владика рашко-призренски Теодосије, који је потом предводио и свечану литију улицама града.
Велики број грађана северне Митровице упутио се у литији од храма Св. Димитрија ка Тргу Кнезу Лазару, где је пресечен славски колач и Митровски колач са златником. Златник је извукао мали Андрија Славић, а донатор златника у чесници био Радуле Стевић.
Литургији у Храму присуствали су сви градоначелници и председници Скупштина четири општине на северу КиМ у оставци, као и представници Српке листе.
Игуман манастира Црнa Река на Ибарском Колашину отац Андреј је током проповеди на литургији подсетио да је Св. Димитрије својевремено ослободио Солун, где се данас налазе његове мошти, веома поштовн на КиМ и њему су посвећена два параклиса, у Пећкој патријаршији и у Високим Дечанима.
Отац Андреј је поручио верницима да у молитвама траже од Св. Димитирја да им помогне и данас у заштити од свих непријатеља, како материјалних тако и духовних.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала