Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Немачка: Косово и Србија да се уздрже од даље ескалације и допринесу смиривању ситуације

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗастава на згради Бундестага у Берлину
Застава на згради Бундестага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
Пратите нас
Влада Немачке изразила је забринутост због недавних дешавања на северу Косова и повлачења Срба из институција. Берлин је због тог позвао Косово и Србију да допринесу смиривању ситуације.
Званичници из Берлина су навели да су често понављали да што се тиче Западног Балкана, а посебно односа Косова и Србије, такве ситуације треба избегавати када се увек дуго гледа у правцу онога што они називају злоупотребом истека рокова, подсећајући на одлуку Владе Косова о регистарским таблицама, пише приштинска Газета експрес.
Они су такође позвали Косово и Србију да реше ову ситуацију директним међусобним дијалогом.
„Поента је да се сада морају правити компромиси. Наш хитан апел је упућен обема странама у сукобу, Косову и Србији, да се уздрже од даље ескалације и да овај сукоб решавају у стварном међусобном дијалогу“, наводи се у одговору немачке владе овом листу на албанском језику.
Они даље истичу да је важно да се постигне договор између Косова и Србије и поручују да ће заједно са Француском и другим европским партнерима наставити са својим напорима да осигурају наставак дијалога и напредак по овом питању.
„Канцелар је рекао да је важно да споразум успе и да морамо стрпљиво и са великим напором радити на томе. Тако да ћемо наставити да радимо са Француском и другим европским партнерима како бисмо осигурали да се дијалог настави и да постоји напредак по овом питању“, истиче се у одговору из Берлина за Газету експрес.
Бундестаг - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
СРБИЈА
Немачка тражи од Приштине одлагање рока за пререгистрацију таблица и формирање ЗСО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала