- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нови замах за БРИКС: „Вентил“ за испуштање политичког притиска који долази са Запада

© Фотохост-агентство brics-russia2020.ru / Уђи у базу фотографијаЛого БРИКС-а
Лого БРИКС-а - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
Пратите нас
Жеља Алжира да приступи БРИКС-у није изненађење будући да је реч о организацији која је, између осталог, интересантна и због тога што омогућава један „вентил“ кроз који може да се испушта политички притисак који долази са друге стране, оцењује експерт за Африку др Данило Бабић поводом званичног захтева Алжира за придруживање групи БРИКС.
Жељу за приступањем БРИКС-у потврдио је крајем јула председник Алжира Абделмаџид Тебун, рекавши да та земља има скоро све услове за улазак у ову групу. Тебун је приметио да би придруживање БРИКС-у омогуц́ило Алжиру да избегне учешц́е у „биполарним сукобима“.

Вентил за испуштање политичког притиска

Како за Спутњик појашњава Бабић, потенцијално чланство Алжира у БРИКС-у врло је значајно за ову земљу богату гасом и нафтом у смислу диверсификације и отварања нових могућности за развој њене економије.
„Реч је о држави која је ограничена неким географским и климатским факторима карактеристичним за тај део Африке, па би нове могућности за развој и отварање нових тржишта, пре свега ка Русији и Кини, Алжиру много значиле. Логично је за претпоставити да су овој земљи неопходна улагања у енергетску инфраструктуру, а знамо да је Кина та која има средства за улагања у велике инфраструктурне пројекте, док Русија у области енергетике има потребна знања, а са Алжиром и иначе има традиционалне добре односе и везе“, оцењује Бабић.
Приступање БРИКС-у такође би, додаје наш саговорник, појачало капацитет и тежину коју Алжир има у билатералним односима са својим регионалним ривалом Мароком.

БРИКС добија нови замах

Иако је питање наводи Бабић, колико ће се чланство Алжира у БРИКС-у брзо реализовати, будући да је та организација умела да буде спора у доношењу одлука, сасвим је извесно да БРИКС добија један нови замах.
„Колико ми је познато до сада имамо два званична захтева за приступање БРИКС-у – од стране Ирана и Алжира. Када је реч о Аргентини, неки медији преносе да је та земља поднела званичан захтев за чланство, док други то спуштају на ниво изјава појединих аргентинских званичника да Аргентина има чврсту подршку Кине за чланство у БРИКС-у. Приметне су и гласине да и друге земље попут Египта, Турске и Саудијске Арабије желе да приступе БРИКС-у, а то је посебно интересантно јер је реч о земљама које су традиционално под америчким окриљем“, указује наш саговорник.
Сама чињеница, додаје Бабић, да државе попут Саудијске Арабије, Египта или Турске гледају на другу страну сведочи о стварању мултиполарног света.
„Тај свет је у настајању и пред БРИКС-ом је дефинитивно будућност. Наравно, та организација има и неких унутрашњих ограничења и неусклађености, а ту пре свега мислим на ривалитет између Индије и Кине, па остаје да се види у којој мери ће умети и моћи да искористе потенцијал који имају. Али, велика предност БРИКС-а је то што је у питању једна децентрализована организација, без те круте структуре командовања која се своди на диктат од стране знамо већ кога. Ту чињеницу потврђују и саме земље чланице које су разуђене по континентима“, истиче Бабић.
Наш саговорник је мишљења да је БРИКС изузетно значајан и због извора финансирања.
„Ми знамо да БРИКС има своју финансијску институцију, Развојну банку, што отвара могућност финансирања за земље у развоју којима је новац неопходан, а које не желе да се повинују условима које диктира Светска банка или ММФ који је још ригорознији и малициознији приликом формулисања својих захтева“, закључује Данило Бабић за Спутњик.
Годишњи самит БРИКС-а требало би да се одржи следеће године у Јоханесбургу, а по свему судећи проширење ће бити на дневном реду, јер се очекује да ће блок размотрити придруживање земаља као што су Саудијска Арабија, Турска, Египат и Алжир.
САД и Саудијска Арабија - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
СВЕТ
Ред пред вратима БРИКС-а: Припрема се и амерички савезник
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала