- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Избори у Америци: Ко ће владати Конгресом

© AP Photo / David Santiago/Miami HeraldИзбори у САД
Избори у САД - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
Пратите нас
Биралишта на тзв. међуизборима, на којима Американци данас бирају нове представнике за Конгрес, гувернере и представнике локалне власти, отворена су у САД.
Американци бирају свих 435 представника у доњем дому Конгреса - Представничком дому, 35 представника од 100 у горњем дому - Сенату, као и 36 гувернера држава, заједно са бројним другим локалним званичницима.
Не рачунајући представнике држава у којима се данас бирају чланови Сената, демократе тренутно у том телу имају 36 места, а републиканци 29.
И поред те разлике, истраживања јавног мнења дају републиканцима веће шансе да освоје већину у оба дома Конгреса.
Главне теме изборне кампање биле су инфлација, растуће цене енергената и хране, право на абортус, растући криминал, мигрантска криза на граници са Мексиком...
Ови међуизбори, који се тако називају јер падају" на половини председничког мандата, биће и својеврни референдум о актуелној администрацији председника Џозефа Бајдена, која се суочава са бројним изазовима у време велике поларизације америчког друштва.
Демократска странка коју предводи Бајден могла би се суочити са поразом, чак и у деловима земље у којима демократе обично добро пролазе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала