- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Почела масовна отпуштања у великим компанијама: Зашто баш сада?

CC0 / Pixabay / Стрес
Стрес - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
Пратите нас
Према писању медија, компанија "Мета" планира масовна отпуштања, "Лифт" је отпустио скоро 700 запослених, а "Финтек Страјп" 14 одсто своје радне снаге и вероватно је то само почетак, кажу стручњаци.
Тренутно, према глобалним показатељима, зарада технолошких компанија слаби у исто време када почиње планирање за наредну годину. С обзиром на то да економске прогнозе изгледају страшно, технолошке компаније почињу да стежу каиш - почевши од смањења своје радне снаге како би смањили трошкове плата.
То значи да у недељама које су пред нама хиљаде технолошких радника можда може остати без посла.
Предстојећа претња рецесије довела је до тога да купци смање потрошњу, па је самим тим и добит компанија много нижа од пројектоване.
Због тога ће у наредним недељама и месецима компаније покушати да смање трошкове где год могу, рекао је Дан Ванг, ванредни професор на Columbia Business School.
„Када смањују трошкове, обично се полази од трошкова рада, оглашавања и маркетинга“, рекао је Ванг за Бизнис инсајдер.
Технолошке компаније излазе из периода огромног раста, подстакнутог пандемијом. Оно што се сада дешава је нешто као корекција, рекао је он, јер људи више нису толико везани за своје куће и "залепљени" за своје уређаје.

Шта се дешава сада

Ови економски изазови у неким компанијама поклопили су се са плановима за следећу фискалну годину.
"Амазон", "Мета" и "Гугл", на пример, имају фискалне године које се завршавају крајем 2022. или почетком 2023. Вероватно сада желе да скину трошкове са својих биланса – пре него што се њихове фискалне године заврше. На пример, ако је запослени сада отпуштен и добије отпремнине за шест недеља, то смањује трошкове за први квартал. Чак и ако радници добију дужу отпремнину, на пример, три месеца, њихове плате би биле ван књига пре краја првог квартала.
Иако се планирање буџета не односи на сваку компанију постоји елемент планирања унапред, рекао је Ј.П. Гаундер, потпредседник и главни аналитичар у "Форестеру", компанији за истраживање тржишта.
„То значи да ће одређени број људи остати без посла пре празника и пре почетка године“, рекао је он.
Пошто је Дан захвалности ускоро, наредне две недеље су критичне. То је зато што компаније можда неће желети да отпуштају током празника - то би могло да их угрози, паралише запослене који су задржали посао и утиче на будуће запошљавање, рекао је Гаундер.
„Успешни кадрови не желе да раде за компаније које неселективно и без икакве емпатије отпуштају људе на први знак невоље“, рекао је он.
Он сматра да би отпремнине помогле да се ублажи ударац, као и помоћ отпуштеним радницима да добију нове послове, преноси Бизнис инсајдер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала