- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Уништавају живу силу за новац: На територији Украјине боре се и плаћенице из Пољске

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијавојници
војници - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
Пратите нас
Резервна војска Украјине је увелико истрошена. Због тога се, како кажу за Спутњик руски војни експерти, на територији ове земље налазе плаћенице из Пољске које се боре на страни украјинских оружаних снага.
Ове жене, редовно служе у пољској војсци и имају прилично велико борбено искуство. Међу њима се, осим снајпериста и сигналиста, налазе и медицинске сестре.
Како је за РИА Новости изјавио руски војник у Харковској области, у украјинској офанзиви, учествовале су плаћенице из Пољске. Према његовим речима, оне су биле примећене током непријатељског напада у другом правцу.
„Тамо је било много плаћеника. Међу њима су чак биле и Пољакиње. Наши војници су их видели. Касније су чак сакупљали и њихове лешеве“, изјавио је саговорник агенције.

Редовно служе у пољској војсци

Како каже за Спутњик руски војни историчар Јуриј Кнутов, не искључује се могућност да Пољакиње које се боре на страни украјинских оружаних снага, редовно служе у пољској војсци.
„Многим људима који служе у војскама НАТО по уговору, понуђено је да оду на територију Украјине ради високих плата и напредовања у каријери. Приликом повратка у њихову земљу, вероватно ће, као награду добити војне чинове. Због тога, мислим да ове жене редовно служе у пољској војсци. Њима су исто предложили да учествују у борбеним дејствима за одређену материјалну награду“, објашњава саговорник Спутњика.
Према мишљењу Кнутова, пољске плаћенице нису младе жене, него русофобно настројене особе које имају велико животно искуство.
„Мислим да у борбеним дејствима у Украјини не учествују младе жене. Ове особе су русофобно настројене и имају велико животно искуство. С једне стране, оне се боре на страни украјинским оружаних снага због мржње према Русији, док с друге стране, то раде како би побољшале своју финансијску ситуацију, с обзиром на проблеме са којима се пољска привреда тренутно суочава“, констатује наш саговорник.

Уништавају живу силу за новац

Према речима руског војног експерта Виктора Литовкина, међу пољским плаћеницама, налазе се снајперисти, сигналисти и медицинске сестре.
„Ово су жене које су прошле војну обуку. То су, пре свега, снајперисти. Ако плаћеница врши дужност снајперисте, њен задатак је да пуца и уништава живу силу. Осим снајпериста, на територији Украјине, налазе се и оне жене које обављају задатак сигналиста. Оне имају обавезу да обезбеде својим јединицама везу како са вишом командом, тако и нижим јединицама“, објашњава саговорник Спутњика.
Што се тиче медицинских сестара, стручњак додаје да оне имају задатак да пруже медицинску помоћ рањеним украјинским војницима.
На питање због чега Пољакиње одлазе да се боре на страни украјинских оружаних снага, руски војни експерт Дмитриј Дрозденко објашњава да се у Украјини налази велики број плаћеника.
„У принципу, резервна војска Украјине је истрошена. Због тога, регрутују се плаћеници широм света. И уопште није важно да ли ће то бити жене или мушкарци“, наглашава саговорник Спутњика.
Треба напоменути да је почетком новембра, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, изјавила да се више од 8.000 плаћеника из 60 земаља бори на територији Украјине.
„Они су за осам месеци регрутовали више од 8.000 плаћеника из више од 60 држава. Највеће групе су стигле из Пољске, САД, Канаде, Румуније и Велике Британије. То се дешава без обзира на то што је у већини земаља законом забрањена активност плаћеника и они кривично одговарају за своја дела. Како је објавила наша војска, више од 3.000 страних плаћеника је убијено и исти број се вратио кући“, изјавила је она на недељном брифингу.
Захарова је навела да се врбовањем баве америчке и британске структуре, француске приватне војне компаније, као и екстремистичке организације из Немачке, Шпаније, Чешке, Италије и других земаља.
Подсетимо, раније је заменик сталног представника Русије при ОЕБС-у Максим Бујакевич на седници Сталног савета ОЕБС-а рекао да представници НАТО-а и страни плаћеници имају улогу консултаната, пољских команданата, па чак и оператера који управљају високопрецизним наоружањем у сукобу у Украјини.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала