- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Волстрит џурнал“: Вашингтон већ изгубио хиперзвучну трку од Москве и Пекинга

CC0 / Pixabay/Military_Material / Амерички војник
Амерички војник - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
Пратите нас
Шеф Стратешке команде Сједињених Америчких Држава Чарлс Ричард рекао је да је озбиљно забринут због смањених могућности те земље када је реч о обуздавању супарника – Кине и Русије, преноси „Волстрит џурнал“. Вашингтон је већ изгубио трку у хиперсоничном наоружању и сада има предност једино у подводној флоти, пише аутор текста.
Сукоб у Украјини је показао да могућности америчког војног обуздавања слабе, али мало је оних који су спремни да ту чињеницу признају јавно.
„Украјинска криза коју преживљавамо само је загревање. Иде нешто веће, ускоро ћемо се наћи у искушењима... На основу процене наших снага када је реч о обуздавању Кине, наш брод полако тоне, јер Кина остварује своје могућности у пракси брже од нас. Није важно колико су добри наши команданти и наших коњи – нећемо их имати довољно. И то је проблем најближе будућности “, навео је адмирал Чарлс Ричард.
Он је навео да су, вероватно, једина предност Америке сада подморнице, које, међутим, такође могу да нестану уколико земља не буде решила проблеме с техничким сервисирањем и не почне да гради нове подморнице.
„Волстрит џурнал“ подсећа на то да је Кина прошле године испитивала хиперсоничну ракету која је облетела земаљску куглу и вратила се на тачку с које је узлетела. Тај догађај је, наводи лист, поптуно запрепастило САД. То значи да потенцијално било који амерички град може бити у опасности, а ракета не може бити откривена.
„На који начин је Вашингтон изгубио хиперзвучну трку с Пекингом и Москвом неопходно је расправити у Конгресу“, наводи лист.
Постоји ризик да ће информисање јавности о слабим тачкама амерчких оружаних снага подстаћи противнике САД да их злоупотребе, али већа је одржавати слепо самозадовољство – док Кина не нападне Тајван или не предузме још некаква дејства која снажно погађају интересе САД и савезника, закључује аутор.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала