- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

ФСБ: Разоткривен и осуђен украјински обавештајац највишег ранга /видео/

© ФСБ РФ / Уђи у базу фотографијаПрипадник Федералне службе безбедности Русије
Припадник Федералне службе безбедности Русије  - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Пратите нас
Руска Федерална служба безбедности саопштила је да је разоткрила највише рангираног украјинског илегалног обавештајца у Русији. Према саопштењу, пуковник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине осуђен је на укупно 19,5 година строгог затвора.
О притварању и резултатима суђења тако високо рангираних украјинских обавештајаца, нарочито илегалних – највишег ранга у обавештајним службама, раније није саопштавано.
У објави се наводи да је ступила на снагу пресуда Јужног окружног војног суда против пуковника илегалне обавештајне службе Главне обавештајне управе украјинског Министарства одбране Д.А. Штибликова, осуђеног због велеиздаје.

Према саопштењу, украјински пуковник је претходно, према пресуди Градског суда у Севастопољу, већ осуђен на пет година строгог затвора због припреме серије експлозија на објектима цивилне инфраструктуре на Криму и Црноморске флоте.

Наводи се да је 2014. године, након уласка Крима у састав Русије, Штибликов, по налогу украјинске обавештајне службе, остао на полуострву и добио руско држављанство. Истиче се да је, заузевши цивилну позицију у једној од војних јединица Црноморске флоте, преносио Кијеву информације о активностима војних снага на Криму, које су представљале државну тајну.
Такође се истиче да је шпијунска активност пуковника била благовремено прекинута.
Припадници ФСБ-а током привођења осумњичених за тероризам - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
РУСИЈА
ФСБ спречила терористички напад у руском граду Ставропољу: Ухапшене присталице украјинских нациста
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала