- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Концерт у Народном позоришту поводом Дана борбе против фашизма /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићКонцерт у Народном позоришту у Београду поводом Дана борбе против фашизма и антисемитизма
Концерт у Народном позоришту у Београду поводом Дана борбе против фашизма и антисемитизма - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Пратите нас
Обележавање Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма почело је вечерас меморијалним концертом у Народном позоришту у Београду.
Догађају су присуствовали и министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, министарка здравља Даница Грујичић, као и представници Народне скупштине, Владе, града Београда, ветерани Другог светског рата, преживели заточеници логора смрти и преживели Холокауста, носиоци Ордена народног хероја, највиших ратних одликовања и медаља за храброст, представници дипломатског кора, јеврејске и ромске заједнице, верских заједница, великог броја научних института, музеја, архива...
Дан борбе против фашизма и антисемитизма обележава се у знак сећања на 9. новембар 1938. године, када се одиграла Кристална ноћ, почетак организованог погром Јевреја у Немачкој под влашћу Адолфа Хитлера.
У Кристалној ноћи оштећене су и уништене 1.574 синагоге, односно скоро све у Немачкој, бројна јеврејска гробља, више од 7.000 јеврејских радњи. Више од 20.000 Јевреја је ухапшено и одведено у концентрационе логоре, а током два дана погрома убијено је више десетина Јевреја, процене су између 36 и 200.
Кристална ноћ била је увод у нацистички прогон Јевреја и Холокауст, у ком је убијено око шест милиона Јевреја.
Организатор меморијалног концерта је Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала