- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Ђукановић не жели договор“: Лидери ДФ-а поручили да се више неће одазивати позивима на дијалог

© Фото : Уступљено СпутњикуЛидери ДФ-а, Праве и Уједињене напустили састанак представника партија у Црној Гори
Лидери ДФ-а, Праве и Уједињене напустили састанак представника партија у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Пратите нас
Лидери Демократског фронта, Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Небојша Медојевић поручили су да се више неће одазивати позивима на дијалог лидера парламентарних партија и да је циљ председника Црне Горе и лидера Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића да до дијалога и договора не дође.
Они су то саопштили на конференцији за новинаре након што су напустили састанак о изласку из кризе, који је заказан на иницијативу председнице Скупштине Црне Горе Данијеле Ђуровић, а на коме је требало да се разговара и о Закону о председнику, који је Ђукановић вратио парламенту на поновно одлучивање.
Председник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић казао је да је Ђукановић данас „одбио дијалог и послао јасну поруку — да није заинтересован за решавање политичке кризе“.
„Председници парламента сам раније упутио допис за политички дијалог због политичке кризе, како би се изашло из блокаде која наноси штету држави. Инсистирао сам да се окупе лидери странака, јер је то формат у којем треба да се преузме одговорност за будућност земље. ДФ се озбиљно припремио, ја сам имао један предлог, али данас је Ђукановић, лидер најјаче опозиционе партије, одбио дијалог и послао јасну поруку — да није заинтересован за решавање политичке кризе. Пошто није дошао ни он ни Коњевић, оценили смо да не постоје услови да се ова прича настави“, рекао је Медојевић.
Додао је да у ДФ-у могу да констатују да је опозиција одбила политички дијалог и да има неке друге планове и процене.
„Није нам драго због тога. Што се нас тиче, више нећемо позивати опозицију на дијалог, јер очигледно немамо партнера за мирно и демократско решавање кризе. ДФ има своје планове и идеје, али партнере немамо за решавање најтежих проблема. Одговорност за крах дијалога биће лоцирана на Ђукановићу“, рекао је Медојевић.
Истакао је да интерес грађана мора бити изнад појединачних и партијских интереса.
Лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић казао је да је јавност имала прилику да се увери да је ДПС с партнерима, како је навео, склизнула у екстремизам и радикализам, пренеле су „Вијести“.
„Ово данас је само наставак синоћњег протеста с ког се претило српском народу истеривањем, где су се чуле ксенофобне поруке. Ово је и порука нашим европским партнерима који су нас позивали на разговор. Ђукановић је демонстрирао да не жели разговор и консензус. Ми у ДФ-у смо завршили с било каквом иницијативом која ће бити широко упућена, јер је очигледно да је ДПС одабрао ванинституционално деловање“, оценио је Кнежевић.
Додао је да у ДФ-у остају привржени потпису 41 посланика о чињеници да је неопходно да Миодраг Лекић добије мандат за састав владе.
Лидер Нове српске демократије (Нова) Андрија Мандић такође је казао да опозиција не жели дијалог.
„Ми имамо стабилну већину од 41 посланика, Скупштина може да функционише. Опет ћемо, данас или сутра, ставити у процедуру предлог за разрешење Ђукановића, односно иницијативу о томе да ли је повредио Устав. Трудићемо се да седница која ће бити 22. или 23. новембра има за тачке овај предлог, те избор судија Уставног суда. Измене Закона о Председнику је написао сам Ђукановић својим одбијањем да (лидера Демоса Миодрагу) Лекићу да мандат“.
Мандић је изразио уверење да ће ускоро бити изабрана и нова влада, а да ће се потом на изборима видети колики је пад ДПС-а.
„Интерес ДПС-а је да се избори одрже што пре, да се не би видело колико су пали. Бираћемо нову владу, и идемо напред“, казао је Мандић.
Грб и застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
РЕГИОН
Ако се опет изгласа Закон о предсједнику, Ђукановић га мора потписати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала