- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: САД и ЕУ и даље спречавају реализацију руског дела „споразума о житу“

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаПшеница
Пшеница - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе и Европска унија и даље спречавају реализацију руског дела „споразума о житу“, а Москва ће то имати у виду када буде одлучивала да ли ће његово важење бити продужено, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
„Жалимо што и даље нема довољно напретка у руском делу 'црноморског споразума' који је, да подсетим, био пакетни: управо га је тако предложио, видео и, надам се, види генерални секретар Уједињених нација (Антонио Гутереш). САД и Европска унија и даље спречавају излазак нашег ђубрива и пољопривредних производа на светско тржиште. Имаћемо то у виду приликом разматрања сврсисходности продужавања рока за 'споразум о житу'“, рекла је Захарова новинарима.
Захарова је, такође, истакла да се Русија нада да ће Украјина испуњавати гаранције из „споразума о житу“ боље од Минских споразума.
„Надамо се да ће режим Зеленског испуњавати те гаранције боље него Минске споразуме“, рекла је Захарова.
Русија је 30. октобра објавила да обуставља учешће у извозу производа из украјинских лука након терористичког напада Кијева на бродове Црноморске флоте и цивилне бродове у водама код Севастопоља. Касније је Министарство одбране Русије објавило да Москва обнавља учешће у „споразуму о житу“, на основу гаранција Кијева да неће користити хуманитарне коридоре за војне циљеве.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула у Истанбулу, а истиче 19. новембра. Пакет докумената предвиђа укидање ограничења извоза руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала