- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Показују мишиће: Зашто је америчка нуклеарна подморница ушла у Средоземно море /видео/

CC BY 2.0 / Flickr/Official U.S. Navy Page/MC2 Bryan Tomforde / Америчка нуклеарна подморница "Род Ајленд"
Америчка нуклеарна подморница Род Ајленд - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе настављају да повећавају степен конфронтације са Русијом. То потврђује улазак америчке нуклеарне подморнице УСС „Род Ајленд“, типа „Охајо“ у Средоземно море. Међутим, како кажу за Спутњик руски експерти, њено присуство у овом подручју, не представља никакву претњу за руску државу.
Овом акцијом, како каже руски војни експерт Виктор Литовкин, Сједињене Америчке Државе покушавају да застраше Русију и покажу своје мишиће.
„Американци не планирају да започну нуклеарни рат са Русијом. Увођењем нуклеарне подморнице у Средоземно море, они се труде да покажу своју моћ. Међутим, нашу земљу овим неће уплашити“, објашњава саговорник Спутњика.

Американци показују мишиће

Према речима Литовкина, америчке нуклеарне подморнице често се налазе у Средоземном мору јер у овом подручју имају своју поморску базу. Међутим, веома је интересантно што Пентагон обично не демонстрира руте кретања својих нуклеарних подморница. Али, вест о поласку „Род Ајленда“, кроз Гибралтарски залив, преносили су сви познати телевизијски канали у свету.
„У Средоземном мору, у граду Напуљу и на Сицилији, Американци имају поморску базу. Због тога, њихово присуство на овом месту није изненађење. Међутим, не искључује се могућност да су Американци намерно проширили информацију о уласку „Род Ајленда“ у Средоземно море како би показали своју снагу. Што се тиче застрашивања Русије, то није могуће. Наша земља нема чега да се плаши. Ми имамо и опасније подморнице, међу којима је Белгород“, објашњава стручњак.
Са овом оценом слаже се и совјетски подморничар Николај Черкашин. Према његовим речима, америчке нуклеарне подморнице често су се налазиле у Средоземном мору, посебно у време Хладног рата.
„Њихова поморска база налази се у италијанском граду у близини Напуља. Они тамо имају Шесту флоту“, констатује саговорник Спутњика.

Не представља никакву претњу

Што се тиче нуклеарних подморница типа „Охајо“, оне се сматрају највећим светским носачима нуклеарног оружја. Америчка ратна морнарица тренутно има на располагању чак 18 оваквих нуклеарних подморница, од којих је 14 наоружано балистичким пројектилима Тридент II, чији домет износи 11.300 километара.
Међутим, према речима Черкашина, ове подморнице су прилично застареле.
© Фото : Wikipedia/U.S. Department of Defense/Public DomainЛансирање ракете „Тридент II“ са подморнице
Лансирање ракете „Тридент II“ са подморнице - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Лансирање ракете „Тридент II“ са подморнице
„Једном приликом, у Америци, морао сам да се налазим на подморници „Кентаки“, типа „Охајо“. Ове подморнице нису нове. Развијене су средином 70-их година и имају нешто мало мање од 50 година“, објашњава наш саговорник, додајући да њено присуство у Средоземном мору не представља никакву претњу за Русију.
„Присуство нуклеарне подморнице „Род Ајленд“, представља претњу за земље које се налазе у овом подручју, у Средоземном басену. У Црно море, ова подморница никако неће моћи да уђе. Према међународним договорима, страним нуклеарним бродовима, забрањено је да пролазе кроз Дарданели и Босфор“, наглашава стручњак.
Подсетимо, америчка нуклеарна подморница УСС „Род Ајленд“ стигла је 1. новембра у луку Гибралтар, а потом је примећена у Средоземном мору. Треба напоменути да је осим ње, у Средоземно море, Пентагон разместио противподморнички патролни авион П-8А Посејдон, као и нуклеарне борбене летелице Е-6Б Меркур, које су намењене да обезбеде резервни систем комуникације са нуклеарним подморницама.
Прети ли директан сукоб Русије и НАТО и да ли би пораз Украјине био и пораз НАТО-а, биле су теме наше емисије „Свет са Спутњиком“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала