- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска војска уништила украјинско складиште муниције за „Химарсе“

© Sputnik / Сергей Батурин / Уђи у базу фотографијаВишецевни бацач ракета "Град" у зони специјалне војне операције у Украјини
Вишецевни бацач ракета Град у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Пратите нас
Руске снаге су у области Дњепропетровска уништиле складиште муниције Оружаних снага Украјине са ракетама за системе „Химарс“ и „Ољха“ и артиљеријском муницијом, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
Он је додао да су у купјанском правцу руске снаге убиле више од 60 украјинских војника и уништиле два борбена возила пешадије и пет аутомобила.
Украјинске снаге безуспешно су покушале да изврше напад у правцу Николајев-Криви Рог, али су претрпеле велике губитке и биле су растурене. Осим тога, руске снаге зауставиле су покушаје продора 12 диверзантско-извиђачких група Оружаних снага Украјине у позадини одбране. У овом правцу убијено је до 110 украјинских војника и уништено осам оклопних возила и 14 аутомобила.
Руске трупе спречиле су у краснолиманском правцу истовремене нападе јединица Оружаних снага Украјине, потискујући непријатеља на првобитне линије. У овом правцу руске трупе су током протеклог дана спречиле нападе две тактичке групе Оружаних снага Украјине у правцу насеља Червонопоповка и Стелмаховка Луганске Народне Републике. У борбама је убијено до 100 припадника Оружаних снага Украјине и плаћеника, а уништен један тенк, два оклопна возила, возило вишецевног бацача ракета „Град“ и три камионета.
У јужнодоњецком правцу Оружане снаге Русије потиснуле су украјинске трупе на првобитне положаје након покушаја непријатеља да током протеклог дана изврши противнапад. Убијено је више од 80 украјинских војника, један тенк, шест борбених оклопних возила и три аутомобила.
Оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија уништиле су два командна места Оружаних снага Украјине и страних плаћеника у Херсонској и Харковској области, као и 59 артиљеријских јединица на ватреним положајима, људство и војна техника у 181. округу.
Борбени авиони Ваздушно-космичких снага Русије оборили су украјински војни хеликоптер Ми-8 у Николајевској области.
Средства за ПВО су током протеклог дана у Херсонској и Харковској области уништиле пет беспилотних летелица.
Осим тога, пресретнуто је 25 ракета испаљених из вишецевног ракетног система „Химарс“ у Херсонској области, Луганској Народној Републици, две ракете „Ољха“ и три противрадарске ракете „Харм“ у Херсонској области.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 332 авиона, 172 хеликоптера, 2.470 беспилотних летелица, 388 противваздушних ракетних система, 6.482 тенка и других оклопних борбених возила, 885 борбених за вишецевне ракетне системе, 3.564 артиљеријска оруђа и минобацача, као и 7.152 јединица специјалних војних возила.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала