- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Савет министара БиХ једногласно усвојио политички и правни оквир сарадње са НАТО

© KENZO TRIBOUILLARDЗастава НАТО-а испред седишта организације у Бриселу
Застава НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Пратите нас
Савет министара БиХ једногласно је усвојио Програм реформи БиХ за 2021. и 2022. годину, што је политички и правни оквир сарадње БиХ и НАТО.
Јосип Бркић, председавајући Комисије за сарадњу са НАТО-ом, рекао је да тај документ говори о реформским процесима и конкретним акцијама које БиХ треба направити у једној календарској години.
„Важно је да имамо континуитет усвајања документа. Документ као такав, има своја поглавља која се баве правним, привредним, безбедносним питањима ресурса БиХ. То је све јавно и транспарентно“, рекао је Бркић.
Он је истакао да се усвајањем програма реформи показује континуитет односа БиХ и НАТО, односно да јача партнерство са тим војним савезом.
Када је реч о Комисији за сарадњу са НАТО, он је рекао да се унутар ње одлучује исто као и у Савету министара те да није било никаквих процедуралних или било каквих других проблема, пренеле су бањалучке Независне новине.
Подсетимо, Република Српска залаже се за војну неутралност БиХ, а не за чланство у НАТО. Алијанса је 2018. позвала БиХ да упути Годишњи национални план, који се може сматрати припремном фазом за чланство у НАТО.
Будући да се Српска томе противила, БиХ је послала Програм реформи, који не прејудицира да ће та држава ући у НАТО. НАТО је прихватио тај Програм реформи, који регулише сарадњу и план реформи у БиХ у више области као што су безбедност, одбрана, право...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала