- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шојгу наредио Суровикину: Повуците снаге на леву обалу Дњепра

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаСергеј Шојгу и Сергеј Суровикин
Сергеј Шојгу и Сергеј Суровикин - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Пратите нас
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу саопштио је на састанку са генералом Сергејем Суровикиним, командантом здружених снага у зони специјалне војне операције, да руска војска треба да се повуче на леву обалу Дњепра.
"Извршивши свестрану процену тренутне ситуације, предлажемо да се организује одбрана на левој обали реке Дњепар. Знам да је то веома тешка одлука. Осим тога, део снага и средстава ће бити ослобођен и употребљен за активна дејства, укључујући и офанзиве на другим правцима у зони операције“, рекао је Суровикин.
Шојгу је прихватио овај предлог: "Почните да повлачите снаге, предузмите све мере како би се осигурало безбедно пребацивање људства, наоружања и технике на другу обалу Дњепра".
Командант Здружених снага руске војске је рекао да би реализација планова Кијева да се створи зона потапања испод Каховске хидроелектране могла да доведе до опасних последица.
„Потврда за то су стални ракетни напади на брану Каховске хидроелектране, као и на капије бране. Тако је 26. септембра изведен напад и оштећена је једна од капија бране“, рекао је Суровикин.
Он је додао да је интензивно изливање реке преко бране Кијевске хидроелектране и низводно од ње такође разлог за бригу да ће се река излити из корита и потопити околна подручја.
Руска војска успешно одбија украјинске нападе на Херсон, али око 20 одсто пројектила погађа циљеве. У тим условима град и околна насеља не могу да се снабдевају и да функионишу, рекао је Суровикин.
„Успешно одбијамо те нападе. Око 80 до 90 одсто ракета обарају руска средства противваздушне одбраме. Истовремено до 20 одсто пројектила ипак погађа циљеве. Инжењерске јединице војске практично свакодневно обнављају прелазе преко Дњепра и предузимају мере да они остану функционални“, рекао је Суровикин.
Према његовим речима, удари пројектила стално доводе у опасност цивиле.
„Противник неселективно напада град, могућа је употреба забрањених метода вођења борбених дејстава“, рекао је Суровикин.
Он је додао да је украјинска војска два пута гранатирала прелаз преко Дњепра у Херсону, којим су на другу обалу града прелезили цивили.

Велики губици украјинских снага

Суровикин је известио руског министра да је украјинска војска у октобру изгубила више од 12.000 војника, 200 тенкова, 18 авиона и 12 хеликоптера.
„Успешно се супротстављамо свим покушајима напредовања противника. Током одбијања напада у тој области (херсонском правцу), у периоду од августа до октробра Оружане снаге Украјине су изгубиле 9.500 војника, који су убијени и рањени, више од 200 тенкова, 500 борбених оклопних возила, око 600 аутомобила различите намене и више од 50 јединица артиљеријског оруђа и минобацача“, рекао је Суровикин.
Генерал је нагласио да је приоритет сачувати животе руских војника.
Према његовим речима, противник изводи нападе на органе локалне самоуправе, школе, болнице и друге друштвене објекте, на цивиле који се евакуишу на другу обалу Дњепра, као и на пунктове за давање хуманитарне помоћи.
„Без обзира на велике губитке у људству и техници, противник не одустаје од покушаја напредовања, али се сви његови напади на време спречавају“, рекао је Суровикин.
Према речима генерала, руска војска је у појединим правцима обновила офанзивна дејства, а активним дејствима руске војске спречила су покушаје напредовања Оружаних снага Украјине у правцу Купјанска и Красног Лимана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала