Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић иде у Париз, састаће се и са Макроном

© Tanjug / TANJA VALICЕмануел Макрон и Александар Вучић
Емануел Макрон и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће наредна два дана провести у Паризу где ће се састати са високим представником за спољну политику ЕУ Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком. Вучић ће се у Паризу састати и са француским председником Емануелом Макроном.
Вучић ће у Француској учествовати на Париском форуму о миру. Првог дана посете, председник Вучић састаће се са председником Француске Емануелом Макроном у Јелисејској палати, саопштила је служба за сарадњу с медијима председника Републике.
Током другог дана боравка у главном граду Француске, председник Вучић имаће низ билатералних сусрета са европским и званичницима земаља учесница Форума, међу којима су председница Мађарске Каталин Новак, високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак.
Након билатералних сусрета, председник Вучић присуствоваће поподневној сесији Париског форума о миру.
Вучић је претходно изјавио да ће видети каквих ће сусрета све бити у Паризу и додао да је посету Катару отказао због ситуације у земљи.
„Али, на ово морам да идем да разговарамо о ситуацији на КиМ и да видимо шта је то што можемо да урадимо како бисмо умирили тензије. Не могу да одговарам на све што ти људи раде (Приштина), али њихове реакције и после свега говоре да су у ствари све планирали и желели инциденте и сукобе и понижење спрског народа, не одустају од противправне пререгистрације возила“, рекао је Вучић.
Коментаришући актуелну ситуацију на Косову, Вучић је рекао да је сада сасвим огољено и јасно свакоме да то што је постојало од институција постојало је захваљујући чињеници да ми поштујемо своју реч и потпис.
"А данас када их и највеће силе, макар то било само формално, позивају да испуне своје обавезе, они ће да причају све бесмислене приче овог света и на тај позив неће одговорити, јер је њихов једини циљ био да изазову сукобе и нестабилност", каже Вучић.
На питање да прокоментарише план Куртија да замени све Србе које су изашли из институција Вучић је рекао:
"Могу они да мењају кога хоће, могу они да доводе кога хоће, али они не могу да промене ни Ненада Ђурића, ни Ненда Филиповића нити друге часне полицајце, нити судије, административно особље. Дивних људи који знају где и у којој земљи живе и који знају ком народу припадају".
У видеу погледајте шта чека КиМ после одлуке Срба да напусте институције и да ли Курти прижељкује сукоб:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала