Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Због ваших дела Србија је на Косову а Косово у Србији“: Вучић одликовао српске полицајце са КиМ

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Александар Вучић одликовао Ненада Ђурића
Председник Александар Вучић одликовао Ненада Ђурића - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Пратите нас
Председник Александар Вучић уручио је одликовања капетану Ненаду Ђурићу, суспендованом директору Регионалног директората полиције Митровица Север на КиМ и капетану Александру Филиповићу, који је био на дужности шефа Регионалне оперативе директората полиције Митровица Север.
„Поносни смо сви јер знамо да узвишени део слободе баштинимо и ми данас баш као што су га преживљавали и наши преци“, поручио је том приликом председник Србије, додајући да је због њихових дела Србија на Косову, а Косово је у Србији.
„Драги Ненаде и Александре, ваша мирна акција, ни против кога усмерена, акција је која вас је сврстала у ред оних обичних јунака о којима се ретко говори, а то је нешто на шта можете да будете поносни“, казао је Вучић.
Обраћајући се Ђурићу и Филиповићу, Вучић је рекао да су они своју државу послушали, чак и када се са њеним одлукама нису и да су урадили оно што им је срце желело. Додао је да су се најчасније понели када су били онемогућени у вршењу своје дужности.
Истакао је да су они бранили исконске европске вредности, бар онакве какве би требало да буду, а то је и поштовање потписаних међународних споразума.
„Хвала вам што сте чували мир, стабилност све ове године, за пркос, за веру, за наду и љубав који се сте показали према српском народу и држави Србији, према Косову и Метохији“, истакао је Вучић.

„Потомци нас се неће стидети, следиће утабане стазе“

Капетан Ненад Ђурић захвалио се председнику Србије на ордену и поручио да признања посвећује и деци на КиМ која су жељна слободе, игре и мирног живота.
Ђурић се захвалио у и име српског народа са Косова и Метохије, као и у име свог саборца капетана Александра Филиповића, на урученим признањима.
„Неизмерно вам хвала што данас урезујете највећи понос у нашим и бићима наше породице, наших сународника и колега без којих ова признања не би била могућа и ми не бисмо били то што данас јесмо“, рекао је Ђурић.
Он је навео да то не би била могуће без подршке државе Србије и председника Вучића.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Александар Вучић одликовао капетана Александра Филиповића
Председник Александар Вучић одликовао капетана Александра Филиповића - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Председник Александар Вучић одликовао капетана Александра Филиповића
„Зато представљају и залог да нас се потомци неће стидети већ ће следити сада утабане стазе које воде у чисто и искрено друштво великих и славних. Желимо да ова признања посветимо не само нашој, већ свој деци на Косову и Метохији која су само жељна слободе, игре и мирног живота“, рекао је Ђурић.
Вучић је Ђурићу уручио Орден заслуга за одбрану и безбедност првог степена, који се додељује за натпросечно, узорно и часно извршавање дужности и задатака у областима одбране и безбедности.
Капетану Филиповићу, председник Србије уручио је Златну медаља за храброст „Милош Обилић“, која се додељује за дела у којима је до изражаја дошла лична храброст.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Александар Вучић одликовао српске полицајце са КиМ
Председник Александар Вучић одликовао српске полицајце са КиМ - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
Председник Александар Вучић одликовао српске полицајце са КиМ
Додели одликовања у Председништву Србије присуствовали су и чланови породица одликованих полицајаца.
Подсетимо, Ђурић је суспендован са дужности прошле седмице, одлуком Приштине, због сумње на „саботажу“ и „позив на отпор“, а због изјаве да полиција на северу КиМ неће спроводити одлуку владе у Приштини о подели опомена Србима који нису пререгистровали возила на „РКС“ таблице, јер је та одлука политичка и усмерена против српске заједнице.
Ђурићевом суспензијом кулминирало је незадовољство Срба на КиМ, изазвано одбијањем Приштине да измени одлуку о пререгистрацији возила за „РКС“ таблице, после чега су Срби са севера покрајине донели одлуку да напусте све привремене приштинске институције.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала