Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Адвокат Алексић: Код официра из Србије 500 пута више осиромашеног уранијума

© AP Photo / Khalil HamraБомбардовање Израела
Бомбардовање Израела - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
Пратите нас
Нишки адвокат Срђан Алексић рекао је данас да је вештачњем у Торину код пуковника Војске Југославије Драгана Стојчића, утврђено присуство чак 500 пута више од нормалне вредности осиромашеног уранијума, што је, како је истакао, последица НАТО бомбардовања наше земље.
Алексић, који заступа оболеле од канцера по тужбама против НАТО, за Тањуг је рекао да је у ткиву које је узето за вештачење пронађена и 21 врста тешких метала.
То је, како он сматра, апсолутни доказ да је НАТО употребио муницију са осиромашеним уранијумом, која је изазвала канцер и тешке болести код пуковника Стојчића, који је у међувремену преминуо.
"Испунили смо све законске услове, односно имамо необориве доказе и очекујемо да се рочиште по тужби против НАТО закаже у Београду до краја године", рекао је Алексић.
Навео је да је исте доказе пред судом у Италији изводио и италијански адвокат Ангело Фиоре Тартаљи у Италији и да је добио 350 правоснажних пресуда у корист војника.
Алексић је напоменуо да је заједно са Тартаљом радила докторка Рита Чели, која је управо на Институту у Торину утврдила велику количину осиромашеног уранијума код Стојчића и послала Алексићу тај налаз као доказ.
Он истиче да је у Србији доказано да је вишеструко већа количина осиромашеног уранијума него код војника у Италији, због чега сматра да је то довољан доказ да Виши суд у Београду покрене поступак, који ће се, како тврди, завршити у корист српских војника и официра.
"Србија је по броју оболелих од канцера прва у Европи, а друга у свету, што значи да је осиромашени уранијум знатно повећао број оболелих од канцера", поручио је Алексић.
Указао је да је до сада његова канцеларија поднела пет тужби, а да је у плану још 20.
Алексић је истакао да ће свака тужба против НАТО имати налаз вештака Чели, као и да ће остали докази бити идентични као у тужбама које је поднео Тартаља, јер жели да исход тужби у Србије буде исти као и у Италији.
"Тартаља ниједан спор није изгубио и због тога желимо да изводимо идентичне доказе као у Италији, како тужени не би приговорио да постоји пристрасност наших судова" рекао је Алексић.
НАТО је у мају ове године одговорио на тужбе, наводећи само да има имунитет.
Докторка Чели, која је радила вештачење за Стојчића, специјализована је за форензичку психопатологију, а била је консултант Истражне комисије-ефекти осиромашеног уранијума, наночестице и на војно становништво запослено у мирновним мисијама, а који су боравили на Косову и Метохији после НАТО бомбардовања.
Чели је била члан комисије вештака који су радили на утврђивању узрочно-последичне везе између бомбардовања осиромашеним уранијимом и обољевања људи који су затекли на КиМ 1999.
Италијански адвокат Тартаља је добио 350 правоснажних пресуда против Министарства одбране Италије, по тужбама које је заступао у име италијанских војника оболелих од канцера, јер су били у мировној мисији на КиМ након НАТО бомбардивања.
По узору на Италију, тужбама се од београдског суда тражи да досуди одштету на рачун НАТО од око 100.000 евра због обољевања од канцера услед тровања осиромашеним уранијумом.
Уз тужбе поднет је и предлог за медијацију, односно мирно решење судског спора.
Канцеларији Алексић се до сада обратило око 3.000 људи, потенцијалних клијената, који желе да траже одштету од НАТО по овом основу, а међу њима има и Албанаца са КИМ и југа Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала