- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Да ли је колаген еликсир младости?

CC0 / Pixabay / Портрет девојке
Портрет девојке - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
Пратите нас
Боре, болови у мишићима и зглобовима – колаген се у индустрији суплемената препоручује као одговор на све проблеме везане за старење. Међутим, тешко је пронаћи независну студију која ће проценити колико су ови препарати заиста ефикасни, јер је скоро сва доступна истраживања финансирала козметичка индустрија.
Од свих око 20.000 различитих протеина у људском телу, постоји један који доминира више од било ког другог. Без њега, наше ћелије би се једноставно распале, наш скелет и крвни судови би попуцали и ми бисмо били нешто налик мрљи безобличног ткива.
Ова витална компонента је колаген, молекул који дефинише наше постојање на мноштво начина којих већина нас није свесна. Према неким истраживањима, скоро трећина протеина код људи и других сисара састоји се од 28 различитих типова колагена, од колагена типа 1, који се налази у кожи, до колагена типа 2, који се налази у хрскавици.
Али колаген није само градивни блок. Осим што одржава структуру наших ткива, игра активну улогу у дистрибуцији сигнала између ћелија, помажући да се оркестрира кретање ћелија како би се поправила оштећења у нашим телима, па чак и имунолошки одговор. Здравствени радници већ дуго користе материјале на бази колагена како би помогли у контроли крварења и лечењу рана и опекотина до дијабетичких чирева.
Већина колагенских протеина састоји се од дугих, вретенастих структура које се називају фибрили, који му дају снагу потребну да учврсти ћелије једне за друге и залепи наше кости, хрскавицу и тетиве заједно, а опет флексибилност која и даље омогућава покретљивост и окретност.

Да ли колаген може да врати сат уназад

Колаген је посебно свеприсутан у нашој кожи, где помаже у обезбеђивању снаге и еластичности, особина која му је донеле репутацију неке врсте еликсира младости. Док је колагена у нашим телима највише од детињства до раних двадесетих година, он изненада почиње да опада из разлога које не разумемо у потпуности.
Између 20. и 30. године, тело полако почиње да природно производи све мање колагена са сваком следећом годином нашег живота, са последицама које покрећу процес старења, како изнутра тако и споља. Пошто се залихе колагена које имамо не обнављају тако брзо, постојећи колаген наноси све више штете. То доприноси настанку бора, док наши зглобови, мишићи и кости временом постају чвршћи, опуштенији и крхкији.
Степен успоравања производње колагена разликује се од особе до особе. Може се убрзати због одређеног начина живота – пушење, прекомерни унос алкохола, излагање сунцу и исхрана са високим садржајем шећера и ултра-прерађене хране. Ово сазнање је произвело огромну потражњу за суплементима како бисмо покушали да вештачки надокнадимо колаген који имамо. Колаген у праху, пастиле, капсуле и напици ницали су као печурке у индустрији суплемената за коју се предвиђа да ће до 2027. бодине вредети више од шест милијарди евра.
Лако је пронаћи које су све предности суплемената колагена. Многа позната имена, међу њима и Џенифер Анистон и Кејт Хадсон, и друге инфлуенсерке тврде да им препарати колагена помажу да затегну и загладе кожу, дају им волумен коси и јачају нокте, али јако је тешко пронаћи независну студију која ће проценити колико су ови препарати заиста ефикасни, јер скоро сва доступна истраживања је финансирала сама козметичка индустрија.
Дерматолози верују да постоје докази да они могу помоћи здрављу коже.
„У почетку сам мислио да је то чиста превара. Онда смо почели да га истражујемо и заправо постоје неки докази да ови препарати могу побољшати тонус коже, текстуру коже, еластичност коже – што јесте нешто што губимо како старимо“, каже Гери Голденберг, дерматолог клиничар и професор на Медицинском факултету у Њујорку.

Зависи шта очекујете

Али пре него што пожурите да купите неку крему са колагеном, професор Голденберг истиче да сви додаци колагена који се налазе на тржишту не раде оно што тврде. Многи регулатори, као што је Управа за храну и лекове у САД, не проверавају суплементе у погледу безбедности или ефикасности пре него што се продају потрошачима, док је чак изнета забринутост због одређених колагенских производа који садрже тешке метале.
Он такође упозорава да само гутање неколико колагенских пастила или капсула није довољно да се супротстави лошим животним навикама као што су недовољно сна или пушење и да људи не би требало да очекују чудесне резултате.
„Неће четрдесетогодишњаци поново изгледати као да имају 20. Мислим да је то само по себи погрешан циљ. Када разговарам са својим пацијентима о борби против старења, не ради се о томе да изгледате млађе, већ о томе да изгледате најбоље у својим годинама“, напомиње професор.

Колаген није везан само за негу лепоте

Али пошто је колаген тако свеприсутан у нашем телу, могуће примене су много шире од саме неге коже. Научници широм света су више заинтересовани за његов потенцијал за неке од најозбиљнијих последица старења, од лечења болести костију до побољшања зарастања рана и регенерације артритичних зглобова.
Током протеклих пет година, ово истраживање је убрзао неочекивани извор – индустрија спорта.
Године 2016. физиолога Кита Бара контактирао је представник енглеског рагби савеза који је чуо за неке интригантне експерименте које је он спровео над играчима НБА лиге.
Неколико година раније, Бар, професор на Универзитету у Калифорнији, почео је да узима ћелије од спортиста који су покидали предњи укрштени лигамент – један од главних лигамената који стабилизује колено – и користио је ове ћелије да створи његову реплику у лабораторији. Открио је да је успео да ојача лигамент узгојен у лабораторији са две аминокиселине – пролином и глицином.
„Добили смо више колагена унутар лигамента, што је имало смисла јер се колаген састоји од три аминокиселине, од којих су две пролин и глицин“, напомиње професор Бар.
Схватио је да се овај приступ може применити код повређених спортиста давањем хидролизованог колагена – облика у којем се колаген разлаже на мале честице које се лако примењују – пре него што почну са благим до умереним вежбама. Неки од резултата су били изванредни. „Успели смо да потпуно опоравимо спортисту који је имао рупу на једној од тетива. То је било заиста узбудљиво“, истиче Бар.
Убрзо је почео да саветује спортисте и нутриционисте у разним спортовима, од НБА до атлетичара, стонотенисера и рагбиста, о томе како суплементи колагена могу помоћи у регенерацији костију, тетива и хрскавице које су оштећене интензивним напорним тренинзима и такмичењима.

Потребна темељна клиничка студија

Бар чак истражује да ли би укључивање хидролизованог колагена у програме тренинга могло помоћи у побољшању атлетских перформанси. Да ли би због повећане количине колагена у зглобовима и лигаментима спринтер трчао брже или кошаркаш скакао више?
Иако су узбудљиви, многи од ових налаза тек треба да буду тестирани у детаљном клиничком испитивању. С друге стране Атлантика, тим лекара Института за спортску медицину у Копенхагену тренутно регрутује елитне данске спортисте у екстремним спортовима који имају повреде тетива, како би видели да ли суплементи колагена могу да помогну њиховом опоравку.
Резултати ће бити праћени са интересовањем не само у свету спортске нутриције, већ и од стране истраживача који су радознали да виде да ли колаген може да подмлади те исте тетиве, зглобове и мишићне у популацији веома старих људи.
Један од разлога зашто су старији људи толико склони падовима је тај што се колаген који наше мишиће и тетиве одржава гипким у младости више не обнавља, што доводи до тога да се током нашег живота све више коче.
„Како старимо, наши зглобови постају тврђи. И тако нам је тешко да сиђемо низ степенице, јер наше тетиве више не апсорбују ударце“, каже Бар.
Као резултат тога, научници са Универзитета Џон Мурс у Ливерпулу тренутно воде клиничко испитивање које испитује да ли давање суплемената колагена старијим људима током четири месеца може побољшати функцију њихових мишића и тетива, чинећи их мање подложним спотицању.

Да ли треба да узимамо што више колагена

Ово би могло звучати као да треба да узимамо што више колагена, али се препоручује максимална дневна доза од 15 грама. Пошто су влакна у колагену велики молекули, телу је потребно време да их разгради, а вишак може довести до пробавних сметњи, надимања, па чак и главобоље и умора. Поред тога, неки људи могу бити нетолерантни на суплементе колагена и могу имати алергијску реакцију.
Даља медицинска истраживања могла би бацити више светла на то ко би могао имати највише користи од колагена и идеалног облика и дозе. Научници истражују да ли може да помогне и у лечењу остеоартритиса, најчешће болести зглобова у свету, дегенеративне болести која погађа 10 одсто мушкараца и 18 одсто жена старијих од 60 година. Осим што покушавају да вежбају и узимају разне лекове против болова, лекари мало тога могу препоручити и, осим операције замене зглобова, не постоје лекови.
Истраживања су показала да, као и код спортиста, хидролизовани колаген може помоћи у регенерацији оштећених зглобова. Једно испитивање спроведено на 120 људи, 2018. године, показало је да је део оних који су узимали колаген приметио значајна побољшања покретљивости зглобова и мањим боловима. Норвешка компанија „Хофсет биокер“ спроводи сопствено испитивање које истражује да ли различити облици колагена могу помоћи људима са благим до умереним остеоартритисом.
Иако је популарна перцепција колагена дуго била повезана са његовом употребом у козметичкој индустрији, ови научни пробоји би могли помоћи да се преиспита начин на који перципирамо овај изузетан протеин и можда пронађемо још више места за његову употребу, пре свега у служби здравља, преноси РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала